Sv. Jan od Kříže

14. 12. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme památku kněze, mystika a učitele církve, svatého Jana od Kříže.


Narodil se 24. června 1542 ve Fontíveros ve Španělsku. V devíti letech pohrdl postelí a spával na lůžku upraveném z chrastí. Později spí velmi málo, protože část noci studuje. Jako malý školák žebral o almužnu pro své ještě chudší kamarády. Pečoval o nemocné, u nichž se setkával nejen s tělesnými chorobami, ale také s mravní bídou, a jestliže chtěl plnit své ošetřovatelské povinnosti, často musel bolestně přemáhat své čisté a hluboké srdce. K tomu čerpal sílu ve své lásce k Ukřižovanému. Nejspíš touha přiblížit se Kristu ještě blíž a sám sebe přetvářet k Jeho obrazu ho dovedla do jezuitské koleje, kde se začal připravovat na kněžství. Aby mohl lépe naslouchat poselství kříže, nepřijal výnosné místo kaplana ve špitálu, ale zvolil si chudobu řádu.

Jan byl také umělecky založený. Mezi různými řemesly, o něž se jako chlapec pokoušel, bylo i řezbářství a malířství. Z pozdějších let se zachovaly jeho kresby (známá je skica k Výstupu na horu Karmel). Jako převor v Granadě navrhl budovu kláštera kontemplativního řádu. Vedle výtvarného nadání mu nechybělo ani nadání básnické: vyzpívat v písních to, co se odehrávalo v jeho nitru, bylo jeho bytostnou potřebou.

Když mu bylo 21 let, vstoupil ke karmelitánům. Jejich tehdy uvolněnější řeholní život ho zklamal, a proto uvažoval o přestupu k přísnějším kartuziánům. V roce 1568 se však setkal se sv. Terezií od Ježíše a ta v něm vzbudila zájem o reformu karmelitánského řádu. Spolubratři se tomu postavili na odpor, a dokonce zavřeli Jana na tři měsíce do vězení. Tam napsal své nekrásnější mystické básně. Jeho nejznámější spisy (Výstup na horu Karmel, temná noc, Duchovní píseň a Živý plamen lásky) jsou komentáře k těmto básním. Příkoří, které musel snášet, mu pomohlo k hlubokému spojení s Bohem a přivedlo ho na vrchol mystického života. Ještě za jeho života se bosí karmelitáni oddělili od tzv. „obutých“, tedy těch, kteří se k reformě nepřipojili.

Zemřel 14. prosince 1591 v klášteře v Ubedě. V roce 1726 byl prohlášen za svatého a v roce 1926 za učitele církve.

Zdroj: poznámka v breviáři, Edith Steinová: Věda kříže

http://www.ikarmel.cz/knihy.php?styp=kslova&keyword=Jan od Kříže

/Kikina/

Zobrazeno 1532×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka