Světový modlitební den

5. 3. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Jako každoročně, i letos je první pátek v březnu věnován modlitbám za určitý stát – letos za Kamerun.


Jedná se o ekumenickou akci, kterou založily věřící ženy v Německu. Každý rok se scházejí věřící různých církví, aby se modlili za církevní společenství celého světa. Každý rok je tak věnován jedné konkrétní zemi, r. 1990 se jednalo o Českou republiku, letos budeme ve svých modlitbách pamatovat na Kamerun.


Téma letošních modliteb je: Všechno, co dýchá, ať chválí Hospodina (srov. žalm 150)

Za koho se tedy vlastně budeme modlit?
Kamerun je prezidentskou republikou v Africe. Kamerunci jsou rozděleni do několika kmenů. Najdeme zde pobřeží, hory, ale také pouště, deštné pralesy a savany. Na rozdíl od mnoha jiných afrických zemí neprošel Kamerun rychlým střídáním vládních režimů, až v devadesátých letech zde přišla demokracie. Dvě třetiny pracujících je zaměstnáno v zemědělství, vyváží se ropa a zemědělské produkty.
Mezi členy rodiny jsou posledními dívky. Každá investice do nich je brána jako plýtvání, jen málo z nich dokončí školu. Můžeme vidět osmiletá děvčátka, jak před začátkem školního vyučování prodávají ovoce…

„V Kamerunu chválíme Boha zvláště v těžkých dobách svého života. Je to proto, že považujeme život za největší dar, který nám Bůh dal. Pokud dýcháme, máme naději. A tak v té naději zpíváme, že bude lépe. U nás v Kamerunu se ví, že Bůh provází údolím stínu smrti také ty, kteří jsou osiřelí, postižení, ovdovělí nebo nemocní HIV/AIDS. Také lidé, kteří zápasí každý den o přežití, jako taxikáři a prodavačky na trhu, chválí Boha. Chválíme všemocného Boha už za samotný dar života.“

I my máme možnost připojit se k dalším lidem z více než 170 zemí světa, kteří budou Světový den modliteb slavit. Oficiální texty modliteb najdete na stránkách ekumenické rady www.ekumenickarada.cz, v ČR se můžeme právě dnes připojit ke společenství např. v Českých Budějovicích v modlitebně Adventistů sedmého dne od 18 hodin.


www.ekumenickarada.cz/wpimages/other/art1656/Liturgie%202010.doc

Zobrazeno 1347×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka