PhDr. Václav Renč

30. 4. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

nar. 28.11.1911 –Vodochody, zemř. 30.4.1973 – Brno


- český básník, dramatik, překladatel

Představitel spirituálního proudu české literatury. Absolvent Filozofické fakulty v Praze. Redigace již během studií s Františkem Halasem.

Působil v časopisu Rozhledy v literatuře, jako redaktor pak na několika místech – Akord, Obnova, Řád. V letech 1945-1948 dramaturgem v divadle Olomouc. Taktéž v Zemském divadle v Brně (od r.1947)

Po roce 1948 podobně jako celá katolická skupina, upadl do nemilosti režimu. V roku 1951 zatčen ve vykonstruovaném procesu – proces s tzv. Zelenou internacionálou. Odsouzen na 25 let vězení. Propuštěn v roce 1962, rehabilitován až v roce 1990.

Část svého života prožil ve Fryštáku spolu se svou ženou. Právě tam visí jeho pamětní deska na místním penzionu u vchodu do Místní knihovny.

V roce 1998 mu byl in memoriam propůjčen Řád T.G.Masaryka II.třídy.

Z jeho četných děl jmenuji aspoň jedno z nejznámějších, které se asi nejvíce vrylo čtenářům do paměti – Popelka Nazaretská (1969).

Popelku Nazaretskou psal ve vězení v té největší samotě. Nikdy ji neupravoval. V dopise literárnímu kritikovi Jaroslavu Medovi, v době prvního vydání knihy, o tom Renč napsal: „Vychází tak, jak mi v těch samotách byla darována, proto jsem se neodvážil změnit, když šla do tisku, ani slůvko, třeba by se zdálo (a mě prvnímu), že tu i onde byla namístě menší korektura.“


Zdroj: http://cs.wikipedia.org/, http://www.kosmas.cz/

/Katis/

 

Zobrazeno 2174×

Komentáře

Beatrice

Václav Renč - básník z mých nejoblíbenějších (díky za ten výběr).<br />
<br />
Anděle Boží! Ty jsi se mnou!<br />
Ty, jenžs byl se mnou od početí,<br />
ty, jemuž nelze zamlčeti,<br />
ty, moje nezapřené bytí,<br />
má všude dálko, všude vlasti,<br />
mé vždycky křídlo nad propastí,<br />
to jediné, co za mne svítí,<br />
když celou duší tonu ve tmě...<br />
anděle Boží! Vstaň a veď mě! <br />
<br />
V. Renč, Režná kytlice

Helík

Vřele doporučuji Pražskou legendu. Doma vlastním jeden umělecký výtisk, který před rokem a půl vyšel v nakladatelství KyVadlo. Jedná se o velice zdařilý umělecký počin a pro milovníky krásných knih, úžasný atrefakt do sběratelské knihovny. Výtisků je tuším 70 a ještě stále jsou k prodeji ;-).

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka