Říkali jí „Železná lady“

12. 10. 2010 22:45
Rubrika: osobnosti

Říká se, že politika není místo pro ženy. Je tomu ale opravdu tak?


"Diplomacie beze zbraní je jako hudba bez hudebních nástrojů"

 

Margaret Hilda Thatcherová, rozená Robertsová, je bývalou předsedkyní britské vlády.   Narodila se do obchodnické rodiny v anglickém městě Grantham 13. října 1925. Právě dnes tedy slaví své 85 narozeniny.

 

Původně vystudovaná chemička, později právnička, se do politiky aktivně zapojuje koncem 50. let minulého století. V parlamentních volbách roku 1959 je zvolena do Dolní sněmovny jako poslankyně britské Konzervativní strany.

 

Po porážce konzervativců v parlamentních volbách v roce 1974 Margaret nešetří ostrou kritikou do vlastních řad. Stranu obviňuje z nedostatečného obhajování pravicových konzervativních hodnot, které stále více ustupují rozpínajícímu se socialismu. Navrhuje zásadně změnit politický styl, který by z "defenzivní", neutrální a "unavené" politické strany učinil moderního a silného obhájce tradičních britských hodnot. Ve straně sklidila úspěch a po stranických volbách v roce 1975 se stává předsedkyní konzervativců právě ona.

 

Se svou stranou je i nadále v opozici a spolu s ní sleduje výsledky vlády socialistů, která vede zemi k ekonomickému úpadku a nabourává tradiční britské hodnoty.

 

V roce 1979 se ve Velké Británii konají předčasné volby. Jejich výsledky obrátily politickou scénu vzhůru nohama. S velkým náskokem vítězí Konzervativní strana Marg aret Thatcherové nad dosud vládnoucími socialisty. Do čela ostrovní velmoci se tak poprvé v historii země dostává žena. A to ne žena ledajaká, ale žena tvrdého a neústupného jednání, s jasnou ideou a odvahou jít za ní - Železná lady, jak se Margaret říkalo.

 

Ve své ekonomické politice se Margaret zaměřila na boj proti inflaci, kterou se jí podařilo zkrotit především díky tvrdé politice vysokých úrokových sazeb, omezování veřejného sektoru, či daňovou reformu.

 

Její politika se zpočátku mohla zdát tvrdá a až asociální, britské hospodářství však potřebovalo znovu postavit na nohy. I v dalších volbách tak konzervativci s drtivou převahou vyhrávají. Stejně tak i ve volbách následujících. Třetí volební období Thatcherové se neslo ve znamení úspěchů a rozkvětu Británie.

 

Z Margaret se stala uznávaná osobnost mezinárodní politiky, která výraznou měrou přispěla i k pádu "Železné opony". Dokázala na příklad navázat i "přátelské" vztahy se sovětským vůdcem Michalem Gorbačovem. Jejích úspěchů je však daleko víc, na to ale tenhle článek nestačí ;-)

 

Čerpáno:

http://www.euroekonom.cz/osobnosti-clanky.php?type=jz-thatcherova

 

Zobrazeno 1442×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka