Josef Antonín Hůlka

10. 2. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

sedmý sídelní českobudějovický biskup, se narodil před 160 lety, 10. 2. 1851, ve Velenovech.


Do školy chodil ve Velenovech a ve Stříbrných Horách, na gymnázium do Klatov, 18. 7. 1875 byl vysvěcen na kněze po studiu v Českých Budějovicích. Působil jako duchovní ve farnostech diecéze 14 let. Roku 1889 byl jmenován spirituálem semináře. V roce 1893 se stal kancléřem biskupské konzistoře. O sedm let později, na přelomu století byl jmenován sídelním kanovníkem katedrální kapituly u sv. Mikuláše. Tři roky vykonává službu generálního vikáře. Od 6. 2. 1907 českobudějovická diecéze po smrti biskupa Martina Josefa Říhy čeká dlouhých deset měsíců na rozhodnutí o obsazení bsikupského stolce. V prosinci 1907 můžeme číst ve farní kronice farnosti Olešnice tento zápis:
Osiřelá diecése Budějovická radostí zaplesala, když dne 4. prosince 1907 Jeho c. a k. apoštolské Veličenstvo nejvyšším rozhodnutím nejmilostivěji jmenovati ráčil biskupem Budějovickým Nejdůstojnějšího Pána Pana Monsignore Josefa Hůlku sídelního kanovníka katedrální kapituly Budějovické a kapitulního vikáře. Jeho Svatost ráčil jmenování tohoto dne 16. prosince potvrditi. Nově jmenovaný nejdůstojnější Pastýř vrchní narodil se ve Velenovech dne 10. února 1851, gymnasiální studia konal v Klatovech a byl dne 18. července 1875 v Budějovicích na kněžství posvěcen. Působil v duchovní správě v Blatné, Chvalšinách a u Svatého Kamene.
Biskupské svěcení přijal 6. 1. 1908 a téhož dne se po intronizaci  ujal vedení diecéze.
Biskup Hůlka byl velkým příznivcem ústavu pro hluchoněmé a také sirotčince, v němž byl až do své smrti katechetou. Měl silné sociální cítění, mnoho sil věnoval péči o opuštěnou a zanedbanou mládež, podporoval charitativní útulky a dobročinné spolky a ústavy. Byl mužem prosté, hluboké a skálopevné víry a upřímné zbožnosti. V závěru jeho života jej velmi tížil rozvrat, který nastal v církvi po vzniku Československé republiky.
Ačkoliv katalog katolické hierarchie uvádí jako datum smrti  7. únor 1920, ze zápisu v matrice zemřelých se dočteme, že Mons. Josef Antonín Hůlka zemřel přesně v den svých 69. narozenin (omyl pravděpodobně nastal ve vztahu k datu smrti jeho předchůdce).
V kronice farnosti Olešnice čteme stručný zápis, který vydává svědectví o jeho působení:
Smrt biskupa Josefa Antonína Hůlky
Dne 10. února 1920 v den svých narozenin, ztratila diecése českobudějovická svého dobrého biskupa Josefa Antonína Hůlku.

Biskup Hůlka byl pohben 13.2.1920 pohřben v Českých Budějovicích na hřbitově u sv. Otýlie v prostém neokázalém hrobě. Na nového pastýře čekala diecéze další rok...
Zdroje:
http://www.bcb.cz/Dieceze/Biskupove

http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Anton%C3%ADn_H%C5%AFlka
http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bhulka.html
http://www.farnost-olesnice.cz/text%20kronika%201900.html

http://www.ceskearchivy.cz/files/file/dokumenty/Dejiny_bcb.pdf


Zobrazeno 1943×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka