Radosti, smutky, zápasy... tři tance pro varhany

3. 2. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Jehan Aristes Alain se narodil přesně před sto lety, 3. února 1911 v Saint-Germain-en-Laye poblíž Paříže.


Jeho otec Albert Alain (1880 - 1971) byl varhaník a skladatel duchovní hudby. Své děti vedl k hudbě a vyučoval, takže všichni sourozenci (bratři Jehan a Olivier i sestry Marie-Odile a Marie-Claire) se stali také hudebníky a varhaníky. (Marie-Odile zahynula při neštěstí v horách v roce 1937).

 

Již ve svých třinácti letech Jehan Alain zastupoval svého otce ve hře na velké varhany v jeho rodném městě. V 16 letech začal studovat na Conservatoire National Supérieur de Musique v Paříži. byl žákem André Blocha, Georges Caussada, Paula Dukase, Rogera Ducasse a Marcela Dupré. Dosahoval vynikajících výsledků v mnoha oborech hry na varhany.  Obdržel první cenu na přehlídkách Harmonie a Fuga (1934) a Varhany a Improvizace (1939).
V letech 1933 – 1934 absolvoval vojenskou službu ve francouzské armádě. Byla mu zkrácena kvůli těžkému zápalu plic. V roce 1935 se oženil.
Jeho Suita pro varhany byla odměněna první cenou za kompozici v soutěži Přátelé varhan v roce 1936. Ve stejném roce byl jmenován hlavním varhaníkem v chrámu Saint-Nicolas v Maisons-Laffitte.

Ve svém krátkém životě složil díla pro klavír, varhany, komorní hudbu, skladby pro sólisty i sbor a také pro orchestr. Katalog jeho skladeb obsahuje více než 140 děl, jejichž kompletní seznam najdete na stránkách věnovaných jeho osobnosti a dílu, nebo zde. Jeho Litanie patří do repertoáru  varhaníků  z celého světa.

Poslechněte si Le Jardin suspendu - hraje Marie Claire, Jehanova sestra.
Nebo varhanní trilogii:
Tři tance pro varhany – Radosti
Tři tance pro varhany – Smutky
Tři tance pro varhany – Zápasy

Na konci roku 1939 byl Jehan Alain mobilizován a povolán do armády. Sloužil u Osmé motorizované divize. Zemřel ve věku 29 let, v plné tvůrčí zralosti, 20. června 1940 při obraně Saumuru.

« Si vous aimez ma musique, si elle vous parle, que vous pensiez identiquement, c’est mon rêve qui se réalise » napsal Jehan Alain v roce 1935. (Jestli máte rádi mou hudbu, jestli k vám promlouvá, abychom stejně smýšleli, plní se můj sen)

Zdroj:
http://www.allmusic.com/artist/jehan-alain-q58/biography

http://www.jehanalain.com/

Zobrazeno 1472×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka