Apoštol Dávného Východu

7. 4. 2011 0:00
Rubrika: svatí

7. dubna 1506 se narodil sv. František Xaverský.


Je označován jako apoštol Dávného Východu. Právě tam byl průkopníkem katolického misijního úsilí. Podnikl misijní výpravy v Indii, Západní Indii a Japonsku. Je také považován za jednoho z největších misionářů všech dob. Zemřel na jedné ze svých misijních cest do Číny.

Xaverovo dětství bylo ve znamení bojů o nezávislost mezi baskickou Navarrou, Španělskem a Francií. V těchto bojích proti Navařře proti Františkově rodině bojoval i Ignác z Loyoly. Tato prohraná bitva pro Navarro (1520) znamenala pro Františkovu rodinu velkou ránu, neboť přišla o větší část majetku.

Někdy v té době se František rozhoduje pro duchovní kariéru. V roce 1525 odchází studovat do Paříže, kde celých 11 let bydlí na koleji sv. Barbory. Studium zvládal velmi lehce a našel si i životní přátele: Petra Fabera a Juana de Peňa.

Kuriozní na tom bylo to, že v roce 1528 přišel do Paříže na tatáž studia Ignác z Loyoly, který se dostal na pokoj Františka Xaverského a jeho přátel. První vztahy nebyly nejvřelejší. Ale nakonec se s Františkem stali přáteli. Františkovi na Ignáci vadila mj. jeho "přehnaná zbožnost". František však zažil hluboké obrácení a byl svými spolubydlícími získán pro myšlenku vzkajícího Tovaryšstva Ježíšova - jezuitů.

František a jeho další přátelé skládají řeholní sliby 15. srpna 1534 v Montmartre. O dva roky později mají namířeno do Jeruzaléma, ale kvůoi tureckým válkám tam nedošli. František se vzdává slíbeného místa kanovníka v Pamploně a začal spolu s ostatními apoštolskou práci v Itálii: ošetřovali nemocné, kázali, vyučovali. František působil především v Bologni. V roce 1538 se setkávají s papežem Pavlem III., který jim svěřuje svou pomoc při reformě církve. Bratři jsou rozesláni do různých oblastí a František zůstává v Římě jako Ignácův sekretář.

IX/1539 papež Pavel III. schvaluje Konstituci jezuitského řádu.

Téhož roku v Římě žádá velvyslanec Karla V. misionáře pro Západní Indii, o rok později o totéž žádá portugalský král Jan III. Papež se obrací na novou kongregaci, Ignác svolil vyslat dva ze svých bratrů - Simona Rodriqueze a Bobadillu. Bobadillla však onemocněl a nečekaně ho nahradil František.

Od roku 1541 do roku 1552 podniká misijní výpravy do Indie, Malaky, Japonska a Číny, která se mu stane osudnou. Čnu podnikl na vlastní pěst s porušením čínského embarga. Podařilo se mu dostat na ostrov San Čoan, což bylo poslední stanoviště, kde mohli přistát cizinci. Neustále se snažil najít někoho, kdo by byl ochoten riskovat a vzít ho do Číny. Na ostrově ho nakonec zachvátila nemoc, tam 3. prosince 1552 umírá ve společnosti jednoho Číňana. Tam byl i pohřben , ale v únoru 1553 bylo jeho tělo exhumováno a převezeno do Indie. Je uloženo v indickém městě Goa.

Kostely v ČR zasvěcené sv. Františkovi Xaverskému: Opařany, Uherské Hradiště, Kokory, Muzlov, Plavec.

/Katis/

Zobrazeno 1709×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka