Jiří Reinberger

14. 4. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Varhanní virtuos, hudební pedagog a skladatel, jehož výročí dnes slavíme, se narodil v roce 1914 v Brně.


Studoval nejprve na brněnské konzervatoři, pak v mistrovské třídě Vítězslava Nováka v Praze, kterou absolvoval v roce 1940. Ve studiu dále pokračoval soukromě u Bedřicha Antonína Wiedermanna v Praze a u G. Ramina a K. Straubeho v Lipsku.

Od roku 1945 vyučoval varhanní hře na konzervatoři v Brně a Praze a později na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze. Zde byl v roce 1945 jmenován docentem a o deset let později profesorem. Jako pedagog vychoval desítky českých i zahraničních varhaníků (např. Václav Rabas, Gierdé Lukšaité-Mrázková, Jan Hora, Jaroslava Potměšilová, Josef Rafaja). Stál též u vzniku Mezinárodních varhanních mistrovských kurzů Akademie múzických umění v Praze, které stejně jako obdobné kurzy v Curychu vedl. Prosadil také zavedení mezinárodní varahnní soutěže festivalu Pražské jaro. Založil moderní českou interpretační školu, která klade důraz na věrnost notovému zápisu a stylovým požadavkům díla. V jeho revizi vyšla řada skladeb české varhanní literatury.

Koncertoval po světě, premiéroval skladby soudobých autorů. Působil jako odborný poradce při stavbě varhan firmy Rieger-Kloss v Krnově, podle jeho návrhu byl postaven nový nástroj v pražském Rudolfinu.

Psal hlavně symfonie a koncerty pro varhany a orchestr. Podílel se i na mnohých knihách, souvisejících s varhanami.

Zemřel 28. května 1977 v Praze.

/seily/

Zobrazeno 1825×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka