Měl bych malou otázku: Jdu tady dobře po zemi?

19. 6. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Dne 19. června 1947 zemřel Ferenc Futurista, vlastním jménem František Fiala.


Narodil se 7. prosince 1891 v Mníšku pod Brdy. Jeho otec byl divadelní ředitel a filmový herec němého filmu Karel Fiala. Maminka mu v šesti letech zemřela a otec se znovu oženil. Přestěhovali se na Smíchov. Vyučil se štukatérem a potom studoval sochařství na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Ferenc Futurista je autorem soch (Spravedlnost, Práce, Vlast a Samospráva) na fasádě secesní radnice v Humpolci a hlav klauna nad bočními vchody Vinohradského divadla v Praze. Víc než sochařství jej však přitahovalo vystupování v kabaretu.
V Městském divadle v Praze jej například režírující Karel Čapek obsadil do Moliérových aktovek a velký úspěch měla role prince v Shakespearově Cymbelinu. Přes příznivý ohlas těchto vážnějších rolí se Ferenc vrátil ke kabaretu s tím, že dobrých herců je dost, ale kabaretních málo. A tak svůj humor, který kritika často označovala jako obhroublý, Ferenc Futurista provozoval na různých pražských scénách. Neohrabané robustní tělo, klátivé pohyby, groteskní škleb umocněný výrazným předkusem - to vše jen zdůrazňovalo excentrickou a až drastickou komiku, kterou onen herec vyznával. To, co známe z filmů, zdaleka nevystihuje muže, kterého milovali návštěvníci pražských kabaretů. Kterého obdivovali pro jeho břitký vtip, pohotovost, pro jeho bouřlivý, nespoutaný temperament.
Vidět ho můžeme v mnoha drobnějších filmových rolích v němých filmech, kde uplatnil svou divokou mimiku. Ve filmech často hrál ve dvojici se svým bratrem Emanem Fialou, či se svým dobrým přítelem Járou Kohoutem. Ve zvukové éře filmu v malých roličkách mohl uplatnit také svůj neodolatelný a nenapodobitelný slovní projev.

 

Namluvil a nazpíval řadu gramofonových desek, mj. dramatizaci Haškova Švejka. Po válce spolu se svým bratrem Emanem Fialou založil v paláci Kotva zábavnou scénu F+F a krátce před smrtí hrál v obnoveném divadle Voskovce a Wericha.
Ferenc Futurista byl ženatý s herečkou Annou Tichou  a je otcem herečky  Anny Ferencové(vl. jm. Fialové), která osudy svého otce zaznamenala ve vzpomínkové knize Hříchy Anny Ferencové.

Malá připomenutí:

Já myslel, že je středa a von je tady průvan

Cesta do hlubin študákovy duše


Píseň pitomá (Rýmovačka)

Zdroj:
http://www.prostor-ad.cz/pruvodce/okolobrd/cernosic/futurist.htm
http://www.csfd.cz/tvurce/24469-ferenc-futurista/
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095927644-kalendarium/3153-vyhledavani/?searchType=date&kMonth=12&kDay=7

 

 

Zobrazeno 2382×

Komentáře

Klára Madejová

Tu hlášku z nadpisu si moc dobře pamatuju a vždycky se musím znovu a znovu smát, když ten film vidím :)))

Patrik Krupička (SirPesZ)

Já obdivuji ViZa (skloňuju aspoň trochu dobře? :-)), že má tu energii psát tolik příspěvků :-).

ViZ

ViZe :-) a z velké části to není psaní, ale úprava a kompilát převzatých textů.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka