Nejen o vztazích

22. 6. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Dokumentaristkou zabývající se především mezilidskými vztahy a sociálními problémy je známá česká režisérka a pedagožka Helena Třeštíková. Narodila se 22. 6. 1949 v Praze.


Po své matce zdědila výtvarný talent a protože ji přitahovalo divadlo, začala studovat střední výtvarnou školu s přáním stát se kostýmní výtvarnicí.

Po studiích dokumentární tvorby na FAMU (1975) působila jako dramaturgyně a později se začala věnovat režii.

Většinu její tvorby tvoří právě dokumenty - některé z nich vzikaly během mnoha let, jak průběžně své "hrdiny" navštěvovala a z každé této návštěvy něco použila pro svou tvorbu.

Jako externista spolupracovala také s radou ČT, krátkou dobu byla také ministryní kultury ČR v druhé Topolánkově vládě (9. - 26. ledna 2007, kdy rezignovala).

Na svém uměleckém "kontě" má více než 40 dokumentárních filmů, mezi nejznámější patří např. oblíbené Manželské etudy, Marcela nebo René - tyto právě natáčela časosběrnou metodou.

K Manželským etudám ji přivedl psychiatr - to když jí vyprávěl, jak dramaticky stoupá počet rozvedených párů. Na základě toho Helena s kamerou v ruce vybrala a poté několik let navštěvovala šest manželských párů. Tento cyklus zařadil Helenu mezi elitu filmové dokumentaristiky. Následovaly Manželské etudy po 20 letech...

O "historky" z natáčení určitě neměla paní Třeštíková nouzi, to třeba když jí jeden z "hrdinů", zloděj René, vykradl byt i s vypůjčenou kamerou a zasloužil se tak o skutečně neobvyklé zakončení příběhu.

Film Marcela získal cenu za nejlepší evropský dokument na festivalu v Seville (2007) a René cenu Evropské filmové akademie Prix Arte 2008 v kategorii dokument.

 

http://www.impuls.cz/clanek/helena-trestikova/222976

Zobrazeno 1430×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka