Proč vás zabili, generále?

21. 6. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

R. 1949 zemřel významný představitel zahraničního československého protinacistického odboje a oběť komunismu generál Heliodor Píka.


Narodil se r. 1897 do rodiny vesnického koláře. Po ukončení studia na českém gymnáziu v Opavě chtěl studovat farmacii, ale byl odveden k zeměbraneckému regimentu a později na haličskou frontu, kde se nechal zajmout ruskými jednotkami, aby se přidal k Československým legiím.

Na příkaz T. G. Masaryka r. 1917 přeplul z Vladivostoku přes Anglii do Francie, kde získal intenzivní vojenský výcvik. Jako lékárník byl povolán ke zdravotní službě u 21. čs. střeleckého pluku francouzských legií.

Když se r. 1919 vrátil do právě vznikajícího Československa, byl brzy nasazen v boji proti polské armádě ve sporu o Těšínsko. Pak byl převelen na frontu slovenskou a poslán na studia na vojenskou akademii do Francie. Po studiích se stal učitelem na vojenské akademii v Hranicích.

Jako jeden ze tří československých důstojníků absolvoval Vysokou školu vojenskou v Paříži a stal se vojenským atašé v Bukurešti (Rumunsko bylo členem Malé dohody a bylo považováno za oporu proti tlaku, který rostl ze strany Německa a Maďarska, proto bylo toto postavení velmi významné). Od r. 1937 pak působil na ministestvu obrany.

Po okupaci Československa utekl přes Francii do Londýna. E. Beneš jej poslal do Bukurešti, kde pomáhal čs. a maďarským uprchlíkům z protektorátu. Byl zatčen a poté se přesunul do Istanbulu, kde se setkal s podplukovníkem Ludvíkem Svobodou. Ten ho požádal o předání žádosti Benešovi o podporu spolupráce se SSSR. Už v srpnu 1941 ale Beneše varoval, že SSSR usiluje o diktaturu proletariátu.

V květnu 1945 se vrátil do Prahy, v únoru 1948 zatčen a obviněn z vlastizrady a odsouzen k smrti oběšením - to se uskutečnilo 21. června 1949 na dvoře plzeňské věznice Bory.

R. 1968 byl plně rehabilitován, přesto se s jeho osobností mohla veřejnost seznámit až po r. 1989.

Česká televize o něm natočila dokument Proč vás zabili, generále? a bylo o něm napsáno také několik knih. R. 1991 mu byl udělen in memoriam Řád Milana Rastislava Štefánika za mimořádné zásluhy  v boji za osvobození vlasti.

Zobrazeno 7675×

Komentáře

HelenaH

díky za článek. Moc.

Venoušek

Též děkuji za článek! :-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka