Bitva o Británii

10. 7. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

je první čistě leteckou bitvou v dějinách válek. Začala 10. července 1940 a trvala do konce října 1940.


Celý její průběh se odehrával pouze ve vzduchu, kde se také rozhodlo o výsledku. Tak, jak je pojmenována dnes, ji nazval Winston Churchill, který po té co byla poražena Francie prohlásil: „Bitva o Francii skončila. Očekávám, že začne bitva o Británii.“ Historie mu dala za pravdu, opravdu necelý měsíc po podepsání příměří mezi Francií a Německem se na britském nebi utkala Royal Air Force (RAF) a Luftwaffe (LW).

Nešlo o Británii samotnou jako o vzdušný prostor nad ní a zejména nad kanálem La Manche. Za Bitvu o Británii (BOB)můžeme tedy považovat letecké souboje nad Británii a kanálem La Manche v období od 10. července 1940 do 31. října 1940, přičemž za den bitvy o Británii se považuje 15. září 1940. Úkolem LW bylo zničit RAF a RAF se zase snažila udržet si dostatečnou bojeschopnost a dostatek sil k zadržení případné invaze.
BOB měla tři fáze: 
První: od 10. 7. – útoky na obchodní loďstvo, útoky na radary a první bombardování letišť (Den Orla – 13. 8. 1940 )
Druhá: od poloviny srpna 1940 do září zesílené útoky na letiště a města
Třetí: od září 1940 – pomalé ukončování bojů za dne, značné zesílení nočních útoků na města v noci

Je pravda, že k prvnímu útoku na konvoje došlo již 4. července 1940. Konvoj byl z velké části potopen.
10. červenec 1940 – RAF se rozhodla že zaútočí na letiště LW v Amins a Saint Omer, k tomu ovšem kvůli špatnému počasí nedošlo. Z letiště Coltishall u Norfolku vzlétl po vyhlášení poplachu roj stíhaček Supermarine Spitfire aby zastavily neidentifikované letadlo které se blížilo k hranici pobřeží. Po zhruba 10 minutách objevily stíhačky osamocený letoun Do-17 a sestřelili ho. Po 9. hodině byl zpozorován z průzkumného letadla konvoj který směřoval na jihozápad od přístavu Dover. Průzkumné letadlo i se stíhacím krytím několika stíhaček Me-109 bylo napadeno rojem stíhaček Spitfire z letiště Manston. Ani na jedné straně nebylo sestřeleno žádné letadlo, pouze průzkumný Do-17 se poškozený rozbil na svém letišti. Proti tomuto konvoji byla vyslána letka stíhaček Me-109 která měla především odlákat stíhače RAF tak aby mohly bombardéry v klidu odvést svou práci. Jenže stíhačky které měly odlákat stíhačky RAF byly zachyceny radarem a napadeny ještě dříve než vůbec mohly začít plnit svou úlohu. Během boje byl zahájen menší útok na radar a konvoj v Doveru a zanedlouho se objevily další letadla – 25 Do-17 krytých stíhači Me-110. Proti nim odstartovaly 2 letky Hurricanů a později se přidala i třetí letka Spitfirů. Bombardéry se snažily dostat ke konvoji jenže stíhačky RAF bojovaly tvrdě bombardéry zahnaly. Přesné údaje sestřelů toho dne nejsou známy, jistě byly sestřeleny 2 bombardéry (jeden spadl po srážce se stíhačkou Hurricane), RAF ztratila 4 letadla (1 Hurricane po srážce s Do-17, 1 Hurricane byl poškozen těžce stíhačkou Spitfire a zbytek byl sestřelen stíhači LW. Dodatečné údaje uvádí že bylo během celého dne sestřeleno 12 letadel LW, na straně RAF padl jediný pilot – Thomas Higgs který se srazil s bombardérem Do-17. Během tohoto dne vyslali němci ještě skupinu 63 letadel Ju-88 proti Swansea a Falmouthu, němci provedli klamný manévr že se přiblížili od západu a stíhačky RAF je nedokázaly zachytit, bombardéry tak napadly své cíle a zase se vrátily.

Celkové ztráty během první fáze (bitvy o konvoje) činily 219 sestřelených stíhaček RAF. LW ztratila 441 letadel. Potopeno bylo 30 000 tun lodní tonáže.

Na straně RAF bylo od 10.7. do 31.10. 1940 zničeno 1023 stíhaček všech typů a 544 padlých stíhacích pilotů, na straně LW 1887 letadel a 2662 členů leteckých osádek.

Významnou roli v BOB sehráli radiolokátory, v nichž měla Anglie převahu.

Zdroj:  http://www.valka.cz/clanek_69.html#ixzz1RUZW9Bn5
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1176

Hurricane


Spitfire

Zobrazeno 2264×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka