Fin, který napsal Egypťana

26. 8. 2011 7:00
Rubrika: osobnosti

"Ani blízkost těl nemůže sblížit vzdálená srdce."


Autor tohoto výroku a také známého Egypťana Sinuheta se narodil 19. září 1908 v Helsinkách jako syn luteránského pastora. Otec malého Waltariho však předčasně zemřel. Aby nebylo těžkostí málo, malý Waltari zažil ve své vlasti finskou občanskou válku.

Dospívající Waltari nejdříve studoval teologii, ale časem ,,zběhl“ k filosofii. Velmi brzy (první knihu vydal již v 17 letech) se stal plodným spisovatelem. Z jeho pera pochází 29 románů, 15 novel, 6 sbírek pohádek, 6 sbírek poezie a 26 dramat. Do časopisů však přispíval již za dob studií. Spisovatelské geny předal i své dceři Satu, která se narodila z manželství s Marjattou Luukkonenovou, s níž se oženil v roce 1931.
Za jeho dílo se mu dostalo mnohých ocenění- v roce 1957 byl jmenován členem Finské akademie a dokonce byl navržen na Nobelovu cenu míru. Mika Waltari je oblíben i mezi českými čtenáři. Ti jeho Egypťana Sinuheta navrhli dokonce jako Knihu mého srdce. Umístil se na pěkném šestém místě(http://www.ceskatelevize.cz/program/knihamehosrdce/) V rámci ankety Kniha mého srdce byl o Egypťanovi natočen i dokument: //www.youtube.com/watch?v=SDUKaIuo3Xs
Egypťan Sinuhet s podtitulem patnáct knih ze života lékaře vyšel v roce 1945 (někde se uvádí 1946) a u nás teprve v roce 1965. V roce 1954 byla kniha zfilmována. Román se odehrává v Egyptě (jak napovídá už samotný název) a líčí osudy faraonova lékaře.Waltari o knize prohlásil: „Psal jsem o své vlastní době v historickém převleku.“ Waltari se ve svých knihách často inspiroval zážitky z války, v níž pracoval jako novinář.
Mezi další Waltariho knihy patří například historické romány Tanec na hrobech, Bosá královna (spisovatelův první historický román) nebo Šťastná hvězda. Je také autorem novely Město smutku a radosti, knihy Čínská kočka a jiné pohádky a mnohých dalších. Za divadelní hry jmenujme alespoň Achnaton, ze slunce zrozený.
Mika Waltari zemřel 26. srpna 1979 ve svých rodných Helsinkách.
Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Mika_Waltari

http://ld.johanesville.net/waltari/citaty

http://www.spisovatele.cz/mika-waltari

http://marekherman.mypage.cz/menu/spisovatele/mika-waltari

(
 
Zobrazeno 1806×

Komentáře

xPastelka

přesně tak...kniha mého srdce :-)

Ancis

Jeho království - podle mě jedna z nejlepších věcí co napsal.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka