Dvojnásobná královna

1. 9. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Zemřela 18. 10. 1335 - ještě jí nebylo padesát. Její život byl plný zvratů - jako dítě přišla o matku, kterou otec surově ubil. Dvakrát byla královnou. Pochovala tři muže. Několikrát se musela obávat o své bezpečí. Nevlastní dcera ji nesnášela. O kom je řeč? Královna Eliška Rejčka.


Narodila se 01. září 1286 (8)? Jako dcera jako dcera Přemysla Velkopolského a švédské princezny Luitgardy. V pěti letech přišla o matku a otec se znovu oženil s Markétou Braniborskou. V sedmi se Richenza (Rejčka jsme jí začali říkat až my, Češi) stala sirotkem úplným- jejího otce zabila nespokojená šlechta.

Malá Richenza posléze vyrůstala u příbuzných, kde ale neměla zrovna na růžích ustláno. Zasnoubena byla s Otou Braniborským, svatby se ale nedočkala - její dětský snoubenec zemřel.

V roce 1300 byla Richenza provdána za českého krále Václava II. Rejčka se tak stala macechou o pouhé čtyři roky mladší Elišky Přemyslovny (pozdější matky Otce vlasti-Karla IV.) a také jejího bratra a posledního přemyslovského krále Václava III. Tento její nevlastní syn byl mladší o pouhý rok. Richenza ale s nimi nežila hned. Nejdříve pobývala tři roky v Budyni pod dohledem manželovy tety. Po třech letech konečně začíná žít se svým manželem. Šest dnů před manželovou smrtí porodila Eliška Rejčka dceru Anežku. Král zemřel 21. června 1305- mělv té době neléčitelnou tuberkulózu. Richenza (při korunovaci přijala jméno Eliška) se tak stala vdovou v pouhých sedmnácti letech.

Po smrti manžela byla její situace jakožto královny vdovy nelehká. Nakonec se stala vhodnou partií pro nového krále- Rudolfa Habsburského. Za spořivého krále přezdívaného ,,Král Kaše “ byla provdána 16. 10. 1306. Ani toto manželství však nemělo dlouhého trvání a z Elišky ses stala opět královna vdova. Její královský manžel zemřel 3. července 1307. Znovu se strhl boj o český trůn.
Rejčka stála na straně svého švagra Fridricha, který se ucházel o korunu, ale jeho snažení bylo korunováno neúspěchem. Králem se nakonec stal Jindřich Korutanský a Rejčka z Prahy utekla. Pobývala v Kutné Hoře. Nebyla to záviděníhodná situace. Rejčka se spolehla na ochranu švagra a po čase se přestěhovala do jednoho ze svých měst- Hradce Králové (mezi její města patřila ještě: Chrudim, Jaroměř, Polička a Vysoké Mýto).

Nyní přichází v Richenzině životopise místo, které zaujalo mnoho romanopisců. Rejčka se už sice znova nestala královnou, zato si třetího muže vybrala sama. Byl jím Jindřich z Lipé, velmi významný šlechtic, s nímž Eliška zůstala až do jeho smrti - 26. srpna 1329. Něco podobného bylo proti všem zvyklostem (ač královna nebyla první, jen si vzpomeňme na její tchyni královnu Kunhutu a Záviše z Falknštějna).

Samotná Rejčka zemřela v Brně několik let po Jindřichově smrti - 18. října 1335.
Pohřbena je v kostele Nanebevzetí P. Marie na Starém Brně. ). Královnu si však nemusíme pamatovat zdaleka pouze kvůli jejímu zajímavému životu. Richenza se zasloužila o založení cisterciáckého kláštera - ten byl založen 15. 5. 1323

ZDROJE:

http://encyklopedie.brna.cz

http://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2007010001

http://www.panovnici.cz/eliska-rejcka

Zobrazeno 1669×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka