Komik v sukních

21. 9. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti | Štítky: Komik v sukních

Komik v sukních

Věra Ferbasová

Narodila se 21. září 1913 v Sukoradech u Hořic.

Rané dětství strávila v Jičíně, kde její otec pracoval jako středoškolský profesor. Ve 20. letech minulého století se s rodiči přestěhovala do Plzně. V Plzni také začala studovat gymnázium, ale nakonec přestoupila na obchodní akademii.

K herectví se dostala úplnou náhodou. Původně se totiž ucházela o místo sekretářky v divadle Vlasty Buriana. Jelikož jedna herečka onemocněla, sám šéf nabídl Ferbasové záskok za nemocnou herečku. Ještě jí nebylo ani dvacet. Zanedlouho se poprvé objevila před kamerou ve filmu V tom domečku pod Emauzy (1933). Režisér Slavínský objevil ve Ferbasové komediální talent a natočil s ní řadu filmů.  Přesto že dobová kritika hovoří o filmech a výkonu Ferbasové velice hanlivě a nevybíravě, lidé „ Ferbasku“ milovali. Po několika filmech se z ní stala hvězda. S těch nejznámějších jsou to například Mravnost nade vše (1937), Uličnice (1936), nebo snímek Panna (1940).

Aby se vyhnula učinkování v německých filmech, roku 1942, filmem Zlaté dno ukončila nadlouho svou hereckou kariéru. Po válce se ještě objevila v několika nevýznamných filmech a televizních inscenacích. Většinou se jednalo jen o nevýznamné, epizodní roličky. Její poslední větší rolí a zároveň posledním filmem, byl film, režiséra Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje (1974), kde ztvárnila tetičku Sýkorovou.

Zemřela osamocena 4. srpna 1976 ve svém pražském bytě. Sousedé její tělo našli až po několika dnech. Místo posledního odpočinku Věry Ferbasové najdete v Jičíně.

 

Zobrazeno 1484×

Komentáře

Vojtěch Otruba (Vojtao)

V Jáchymovi je geniální!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka