Matka chudých

5. 9. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Matka Tereza - světice „temnoty“

Dne 5.září 1997 po 8.hodině večer si matka Tereza stěžovala na prudkou bolest v zádech, krátce nato se její stav zhoršil, protože nemohla dýchat.Neočekávaně došlo k výpadku elektřiny.


Sestry to předvýdaly a pro případ mimořádné okolnosti měly zajištěny dva nezávislé zdroje. Ale obě sítě ve stejnou dobu vypověděly službu, taková věc se ještě nikdy nestala. Bylo krátce po 21.30. Kalkata byla ponořena do tmy a pozemský život ženy, která do tohoto města a do celého světa vnesla tolik světla, vyhasl. Rok její smrti byl shodou okolností rokem stého výročí úmrtí svaté Terezie z Lisieux, jejím velkým vzorem.

 

Narodila se 26.8.1910 jako Agnes Gonxha Bojaxhiuová ve Skopje. Její rodiče byli oba albánského.

Bojaxhhiuovi žili na jižním břehu řeky Vardar, a to ve stejné ulici, kde stál farní kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, kde byla Agnes po narození pokřtěna. Rodiče usilovali o to, aby vybudovali domov založený na hodnotách, kterým je učila katolická církev.

Když bylo Agnes dvanáct let, začala poprvé přemýšlet o tom, že se stane řeholnicí. V osmnácti letech o řeholním životě uvažovala znovu, tentokrát už však konkrétněji, jak by se mohla stát misionářkou.

Obrátila se na řád Loretánských sester a dne 25.září 1928 opustila svůj domov.

Dne 24.května 1931 skládala první časné sliby chudoby, čistoty a poslušnosti. Po dokončení dvouletého noviciátu si sbalila několik svých věcí a nastoupila do vlaku do Kalkaty, největšího města Indie.

Matka Tereza se už za svého života stala symbolem milosrdenství pro lidi všech vyznání a životních cest. Její péče o nemocné, umírající a chudé se setkala s uznáním a úctou po celém světě.

 

Zobrazeno 2685×

Komentáře

Ester

Moje milovaná

Míša93

Matka Tereza má biřmovací patronka a nedávno i Terezie z Lisieux se stala mou oblíbenou svatou, doporučuji Dobrodružství velké lásky, kde se dá více dovědět o malé cestě lásky, kterou šla Terezie z Lisieux a určitě i Matka tereza po takové cestě šla.

GiovanniB

Obě Terezky jsou obdivuhodné, ať už ta z Lisieux, nebo ta z Kalkaty :)
Mě hodně zaujala právě kniha "Matka chudých", takže doporučuji !!!

Ester

Pojď, buď mým světlem - ta mě hodně zaujala. Skrytý oheň sem eště bohužel z časových důvodů v podstatě nezačala číst....

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka