Popravená královna

16. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Její celé jméno bylo Marie Antonie Josefa Johana Habsbursko-Lotrinská, ale je známá jako Marie Antoinetta.


Když se řekne její jméno, vybavíme si obvykle konec jejího krátkého života-zemřela, stejně jako její manžel, pod gilotinou. Někdo si také možná vybaví, že byla dcerou Marie Terezie a že ji ve Franciii, kam byla provdána, nemohli přijít na jméno a přezdívali jí ,,Pyšná Rakušanka" Co dalšího ale víme o jejím životě?

 

Marie Antoinetta se narodila 2. listopadu 1755 jako dcera Marie Terezie a Františka I. Štěpána Lotrinského. Měla celkem 15 sourozenců. Marie Antoinetta byla patnáctým, předposledním, dítětem. Jen deset dětí se dožilo dospělosti.

Ne nadarmo přezdívali její matku ,, Tchyně Evropy". Již v patnácti letech mladou Marii Antoinettu poslali do Francie, aby se stala manželkou budoucího Ludvíka XVI. Sňatek proběhl v zastopupení.

Antoinetta žila v novém domově poměrně rozmařilým životem.K popularitě Antoinetty nepřispěl ani fakt, že první dítě se narodilo až po několika letech manželství. Matka, kterou již nikdy neviděla, jí dávala rady v dopisech, které dceři psala.

Antoinetta byla poravena několik měsíců po manželovi. Zemřela stejně jako on pod gilotinou. To již nebyla královna, ale ,,občanka Kapetová"

Bylo jí pouhých 38 let.

Zobrazeno 2626×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka