Básník jitřního zraku

31. 12. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Jan Čep – básník jitřního zraku.

 

Takto nazval Jana Čepa kritik F.X.Šald


a. Nevím, jak dalece se o tomto básníku a prozaikovi dozvídají dnešní studenti. My čtyřicetiletí jsme se o něm ve škole nedozvěděli vůbec nic. Jen vím, jak mi vždycky přišlo úderné jeho jméno –JAN ČEP. Mnoho nadaných Čechů 20.století mělo velkou smůlu a hořký úděl: vyrůstali ve dvou totalitách – nejprve nacistické a poté komunistické.

            Období fašismu prožil Čep v osamělosti svého rodiště v Myslechovicíh u Litovle. Komunistický puč ho vyhnal do francouzského exilu. V exilových letech na beletrii Čep prakticky rezignoval. Psal především eseje pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa. I když se Čech naučí výborně cizí jazyk, nikdy nemůže v cizí řeči vyjádřit to, co ve svém rodném jazyce. Myslím, že právě spisovatelé a ještě více básníci museli v cizině velmi trpět. Sama miluju češtinu, baví mě mazlit se s ní a na cizí jazyky moc nejsem.

            Jaroslav Med ve své knize Spisovatelé ve stínu uvádí: „Vracíme-li se k Čepovým románům a povídkám ze 30.let, není tomu tak proto, že bychom chtěli oživovat relikt minulosti z toho důvodu, že byl jejich autor soustavně vymazáván z našeho kulturní povědomí, ale proto, ŽE JDE O PRÁCE MISTOSTROVSKÉ. Jan Čep měl velmi blízko k existencialismu, jehož hlavním představitele byl Gabriel Marcel. Dobře si pamatuji, že mi byl tento filosofický směr velmi sympatický a hlavně jsem mu rozuměla:-)

            Jan Čep pracoval také jako překladatel.

            Některé Čepovy knihy byly nedávno vydány v nových vydáních. Sáhněte po nich. Naši „zapomenutí“ katoličtí autoři si to zaslouží. A kdo jiný, než my, mladí křesťané, by měl mít o těchto autorech nějaké povědomí.

 

Zajímavost z Wikipedie: I když se jako datum Čepova narození uvádí 31. prosinec 1902, ve skutečnosti se Jan Čep narodil až po půlnoci, tedy 1. ledna 1903. Čepův synovec Jiří Skládal ve své knize Kde se vzal Jan Čep uvádí, že o mylný záznam v křestním listu se postaral Čepův otec: usoudil, že být jakoby o rok starší bude pro Jana v životě lepší.[1]

  

Zobrazeno 1490×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka