A přece se točí!

8. 1. 2012 0:01
Rubrika: osobnosti

Toskánský fyzik a astronom Galileo Galilei, který učinil významné objevy a je považován za otce moderní astronomie, se narodil 15. 2. 1564 a dnes uplyne 370 let od jeho úmrtí (1642).


Galileo mladý vědec

Na přání svého otce začal mladý Galileo studovat medicínu na univerzitě v Pise. Sám se však lékařem stát nechtěl a tak si vybíral pouze ty přednášky, které ho zajímaly. Chtěl stát se vědcem. Medicínu v Pise nedokončil a začal studovat matematiku. Když byl v roce 1589 jmenován do čela katedry matematiky v Pise, neváhal, a ač bylo toto místo málo placené, zůstal zde do roku 1592. Toho roku přešel na univerzitu v Padově, kde jako profesor matematiky strávil šťastných 18 let. Během působení v Padově začal pochybovat o Aristotelově představě o fungování vesmíru.

Galilei astronom

Galileo Galilei zastával, stejně jako Koperník, heliocentrický názor = planety obíhají Slunce. V roce 1609 Galilei představil senátu v Benátkách svůj vylepšený dalekohled - perspicillum - s osminásobným zvětšením. O pouhý rok později Galileo Galilei postavil dalekohled s třicetinásobným zvětšením, pomocí kterého uskutečnil mnoho významných pozorování, která popsal v knize Siderus Nuncius. Objevil čtyři měsíce Jupitera, prstence planety Saturn, fáze Venuše a krátery a hory na Měsíci. O rok později Galileo Galilei objevil sluneční skvrny.

Galileo fyzik

Galileo zjistil při svých pokusech, kdy ze známé šikmé věže v Pise shazoval kameny o nestejné hmotnosti, že všechna tělesa nezávisle na hmotnosti, padají s rychlostí v = g.t. Veličina g je označována za zemské tíhové zrychlení.

Galileo v rozporu s církví

Kvůli svým názorům se Galileo dostal kvůli svým názorům do rozporů s církví, neboť na základě astronomických pozorování učinil teologické závěry. Kardinál Robert Bellarmine v roce 1615 prohlásil, že Koperníkovy a Galileiho myšlenky jsou pouhé hypotézy a ne skutečnost. Galileo Galilei se vydal do Říma bránit tyto teorie. Byl ale Bellarminem varován, aby upustil od hlásání svých teorií. V roce 1632 se dostal před invizici. V červnu 1633 Galileo Galilei písemně odvolal své učení a v prosinci 1633 mu byl umožněn návrat do Florencie do domácího vězení, kde o devět let později jako slepý umírá.

Zobrazeno 2227×

Komentáře

LukášD

Podle nadpisu jsem myslel, že to bude o nějakém pivovaru! :-D

Martin Štork

No a co za teologické závěry vyvodil?

Marťule

jednalo se o důvody Boží existence, konkrétně už nevím.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka