Charles John Huffam Dickens

7. 2. 2012 7:56
Rubrika: osobnosti

Charles Dickens se narodil před dvěma sty lety, 7.2.1812 v Landport u Portsmouth.


Dětství v chudobě
První část dětství prožíval v zeleni a vůni venkovské jižní Anglie. Později ale musel odjet za rodiči do špinavé a hlučné londýnské periférie. Když mu bylo dvanáct let, byl jeho otec zatčen pro dluhy a odveden do vězení pro dlužníky v londýnském Marshalsea. Rodina rozhodla, že Charles musí jít pracovat. Dětská práce byla v tehdejší Anglii samozřejmostí, denně tedy docházet do dílny na výrobu leštidel na boty, kde ve špíně a hluku od rána do noci lepil štítky na sklenice s leštidlem. Do vězení pro dlužníky se zanedlouho odstěhovala celá rodina. Charles tam přicházel každý večer a ráno s rodinou snídal. Za své rodinné poměry se velice styděl, před kamarádem z dílny dokonce předstíral, že vchází do jiných než vězeňských vrat.
Kvůli studu, strachu a pocitu opuštěnosti se mu také začaly vracet nervové záchvaty, kterými trpěl v dětství.

Malý zázrak?
Nečekané dědictví pomohlo rodině zaplatit dluhy a dostat se tak z vězení. Ale Charles dál musel chodit do továrny. Když se otec pohádal s bratrancem, kterému dílna patřila, vzal chlapce domů. Jeho matka se ale pokusila spor urovnat tím, že zařídila, aby o Charlese z dílny znovu požádali. Syn jí to nikdy neodpustil. V dílně strávil dlouhých šest měsíců.
Již v patnácti letech se stal poslíčkem v advokátní kanceláři. Ve volných chvílích se naučil těsnopis a snil o dráze parlamentního zpravodaje.

Nešťastná láska dospívajícího
Charles dospívá - zamiloval se. Milá, hezká, vzdělaná a koketní Marie Beadnallová byla dcerou bankéře. Charles Dickens byl zábavný, dobrý recitátor, zpěvák - ale hlavně chudý novinář. Mariina rodina jej proto nebrala vážně. Po dvou letech vztahu Marie odjela do Paříže, aby tam dokončila vzdělání, Charlese to zdrtilo. Nebral Marii jen jako přechodnou známost a s rozchodem se vyrovnával jen velice těžce.

Pracovní kariéra
V té době se mu ale splnil jiný sen, stal se parlamentním zpravodajem v právě založeném deníku True Sun. Následující čtyři roky tvrdě pracoval, až do roku 1836, přes všechny překážky, které tehdy museli mladí novináři překonávat. Při práci procestoval celou Anglii, poznal prostředí politiky, nespravedlnost a útlak chudých. Úspěch v novinách mu ale nestačil. Pod pseudonymem Boz (to byla přezdívka jeho mladšího bratra) uspořádal a vydal knižně ve dvou svazcích v roce 1836 črty, kterými přispíval donedávna do literárních časopisů.

Kronika Pickwikova klubu
Jeho úspěch mu přinesl nabídku nového nakladatelství, aby doprovázel textem skici ze sportovního života, které kreslil malíř Seymour. Sport sice nepatřil právě k Dickensovým oblíbeným tématům, nabídku ale přijal a 31. 3. 1836 začaly vycházet sešity Posmrtných papírů Pickwickova klubu. To, co mělo původně být sledováním současných sportovních nálad a žertů, se stalo velice úspěšnou komickou kronikou.

Svatba a rodinný život
Charles se oženil v roce 1836. Vzal si jednu ze tří dcer svého kolegy, Catherine Hogarthovou, s níž měl deset dětí. Do jejich bytu se přistěhovala švagrová Mary, aby pomohla ve vedení domácnosti. Dickens si ji velice oblíbil, a proto jej velice zasáhla její náhlá smrt. Do domácnosti přichází pomáhat druhá švagrová...
Když v roce 1851 umírá jejich deváté dítě, osmiměsíční dcerka Dora Annie, Catherine má nervový šok. Charles reagoval zkratkovitě - navázal milostný poměr s mladou osmnáctiletou herečkou Ellen Ternan, což posléze vede k rozpadu manželství.

Oliver Twist
Román, který se stal později předlohou pro divadelní představení a filmy. Vychází knižně v roce 1838.

David Copperfield
Oficiální první název byl: The Personal History, Adventures,Experience and Observationof David Copperfield the Youngerof Blundeston Rookery (which he never meant to publish on any account) - Vlastní životopis, dobrodružství, zkušenosti a postřehy Davida Copperfielda mladšího, z osady Blunderstone (který pisatel nikdy a za žádných okolností nemínil vydat). Tento autobiografický dvoudílný román vzniká v letech 1849-1850.

Dickens umírá

Dickensovo pracovní tempo bylo vysoké. Pokračoval v cestách po Anglii s předčítáním ze svých děl. V roce 1867 podruhé odjel do Ameriky, přestože se necítil dobře. Ztrácel paměť, měl první příznaky mrtvice. Lékaři ho varovali před přepracováním, on však nepolevil. 9. 6. 1870 Charles Dickens zemřel.
Sama královna poslala soustrast. Spisovatel je pohřben v koutku básníků ve Westminsterském opatství, přestože si přál být pochován na tichém venkovském hřbitově.

Zdroj:
http://ld.johanesville.net/dickens/zivotopis?bio=2&fig=1
http://cs.wikipedia.org/wiki/Charles_Dickens
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Dickens
http://www.spisovatele.cz/charles-dickens

Zobrazeno 2001×

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka