Oskarový Vangelis

29. 3. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes oslaví své narozeniny proslulý řecký skladatel a instrumentalista Evangelos Odysseas Papathanasiou známý jako Vangelis.


Vangelis se narodil v řecké Agrii, kde spolu se svým bratrem a sestrou vyrůstal. Od nejútlejšího dětství byl fascinován zvuky a hudbou, kterou slyšel kolem sebe. Často tloukl na věci kolem sebe, zvědav jaké zvuky vyloudí. V šesti letech uspořádal první veřejný koncert. Mnohé tyto hudební obrazy se pak staly předlohou jeho dalšího díla.

V šedesátých letech se stal členem řecké skupiny The Forminx. V roce 1968 odešel z Řecka a spolu se svými krajany založili v Paříži hudební skupinu Aphrodite´s Child, jejíž tvorba se nesla ve znamení progressive rocku. Když se Aphrodite´s Child o čtyři roky později rozpadly, Vangelis se dal na sólovou kariéru.

V první polovině 70. let se přesunul do Londýna, založil zde vlastní nahrávací studio Nemo a v roce 1975 zde nahrál své první známé album Heaven and Hell.

Vangelis

Od osmdesátých let se stal vyhledávaným skladatelem filmové hudby. Jeho hudba k filmu Chariots of Fire (Ohnivé vozy) získala v roce 1982 Oscara.

Chariots of Fire (//www.youtube.com/watch?v=JOUEfB7u4_4&feature=fvst)

Téhož roku zkomponoval ve spolupráci s režisérem Ridleym Scottem hudbu ke slavnému sci-fi snímku Blade Runner (Ostré komando). Na úspěšnou spolupráci s tímto režisérem navázal o deset let později při tvorbě filmové hudby ke snímku 1492: Conquest of Paradise (Dobytí ráje)

1492: Conquest of Paradise (//www.youtube.com/watch?v=TYJzcUvS_NU)

 

V roce 1995 vydává album jako poctu malíři řeckého původu El Grecovi a další album Voices, jehož titulní skladba zaznamenává komerční úspěch. V roce 2001 je vydána jeho doprovodná hudba k misím americké NASA, nazvaná Mythodea. O tři roky později složil hudbu k filmu Alexander režiséra Olivera Stonea.

Jeho prozatím poslední prací je soundtrack k filmu El Greco a první tři skladby k polskému snímku Świadectwo.

Zobrazeno 2454×

Komentáře

František Fiala

Delší dobu jsem mu přicházel na chuť. Ale už na něj nedám dopustit.

Tofl

Menší výběr "Vangelis songs"
http://www.youtube.com/watch?v=3SoXpBr2yUE

Ferenc

Vypadá to, že jako umělecký pseudonym použil poitalštěnou verzi svého křestního jména. Evangelos - Vangelis

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka