Nejhorší jsou hloupí, blbí herci.

4. 5. 2012 8:19
Rubrika: osobnosti

Dnes si připomínáme 35. výročí úmrtí pana Karla Högera, herce, kterého zdobila ctnost, prostota a pokora.


"Nejhorší jsou hloupí, blbí herci. Tak prosím vás, starejte se o sebe!" (K. Höger ke svým studentům)

Karel Höger se narodil 17. června 1909 v Brně - Králově poli. Jeho maminka však zarputile trvala na tom, že je na světě již od 14. června, a na matrice to popletli. Byl již jejím třináctým dítětem :-).
Jeho zjev a podmanivý hlas zrcadlily silné charisma které uplatnil na divadle, ve filmu a jako vypravěč - i mé dětství nezapomenutelně doprovázela Liška Bystrouška, kterou jsem si pouštěl na gramofonové LP.
Svou kariéru začal již v osmi letech se svými staršími sourozenci v ochotnických představeních divadelního souboru Bratrství. Jeho vůbec první rolí byl Jeník ve hře Aloise Jiráska Vojnarka. Ale nechybělo mnoho a hercem se nestal, vystudoval totiž učitelský ústav v Brně a nějakou dobu působil na vesnických školách v okolí Brna.
Ještě v průběhu své vojenské prezenční služby začal studovat herectví na konzervatoři a v roce 1932 nastoupil do osmiletého angažmá v Zemském divadle v Brně, kde patřil k nejobsazovanějším hercům - nastudoval neuvěřitelných sto dvacet rolí. K tomu se ještě navíc věnoval estetice a dějinám umění na Masarykově univerzitě.
Velmi rád hrál pro děti, diváky i kritiky nejvíce oslovil v rolích poctivých, přemýšlivých lidí, kteří se shodou okolností dostanou do složité situace.
Na konci jeho života se ukazuje odpornost komunistického režimu, která se jej pokusila zlomit.
Počátkem roku 1977 byl donucen podepsat Antichartu, s čímž se nikdy vnitřně nesmířil. 2. května odešel na protest proti vyhození kolegyně Vlasty Fabianové z Národního divadla.
Následující den dostal infarkt a zemřel 4. května 1977 ve věku necelých osmašedesáti let.

Poslechněte si jeho hlas třeba v pohádce O modrém kocourkovi, v níž Šiau-Či pozná, že přátelství je správná věc,
nebo v legendární Válce s mloky z rozhlasového jeviště.

"Čekám, kam až je vylákám z půvabného zátiší jejich fantazie, kterou jen tuším. Je to hra na schovávanou i odkrývanou: jako kdyby přede mnou někdo otevřel dveře do rozkvetlé krajiny nečekaných krás," prohlásil jednou o svém angažmá, které miloval: o vyprávění a hře pro děti.

Zdroj:

http://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/19407-karel-hoger.html?PHPSESSID=c772043c84ca700a0a978e6563d463a1 http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/58276-karel-hoger-pokorny-herec-s-charismatickym-hlasem/
http://zivotopis.osobnosti.cz/karel-hoger-1909.php

Zobrazeno 1361×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka