Salvador Dalí

11. 5. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Salvador Dalí (1904 - 1989) byl významný španělský surrealistický malíř, fotograf a sochař.


Život

Salvador DalíSalvador Felip Jacint Dalí i Domènech se narodil 11. 5. 1904 ve špaňelském městě Figueres. Salvador dostal od rodičů jméno svého bratra, který zemřel necelé tři roky před Dalího narozením. Dalího otec, Salvador Dalí i Cusí, byl notář a jeho matka, Felipa Domenech Ferres, byla původně jeho služebnou. Bohužel zemřela na rakovinu v roce 1921. Jeho otec se podruhé oženil a vzal si její sestru. 

Zájem o malování provázel Dalího od dětství. Rodiče ho podporovali. Když mu bylo 13 let, tak pro něj jeho otec uspořádal doma výstavu jeho kreseb a o rok později byla dokonce v městském divadle.

V roce 1922 Dalí odešel studovat do Madridu Školu umění v San Fernandu. Tuto školu nedokončil, protože těsně před zkouškami se vyjádřil, že nikdo z jeho profesorů není kompetentní k tomu, aby ho zkoušel. Během studií se seznámil s Luisem Buñuelem a básníkem Federicem Garcíou Lorcou, kteří ho dost ovlivnili.

V roce 1926 přijíží Dalí poprvé do Paříže, kde se seznamuje s Pablem Picassem, kterého obdivoval. Dalího obrazy byly inspirovány i Picassem, ale velmi brzy si našel svůj styl. Díky této známosti byl přijat do pařížské společnosti avantgardních malířů. V této době si nechává narůst typický knír. Dalí se považoval za génia a rád všechny kolem sebe provokoval.

V roce 1929 se potkal se svojí - o jedenáct let starší - životní můzou Galou, rozenou Helenou Dimitrijevnou Deluvinou Diakonovovou. Svatba byla v říjnu 1934 na Španělském velvyslanectví v Paříži. V roce 1958 se vzali i církevně.

Po nástupu generála Franca k moci, se Dalí stal jedním s předních podporovatelů režimu. Ostatní surrealističtí malíři ho vyloučili ze skupiny a zásadně o něm mluvili v minulém čase, jako by zemřel. Nejlepší díla vytvořil do roku 1939.

V roce 1940 odchází na osm let do USA, kde napsal knihu Tajný život Salvadora Dalího. V roce 1974 bylo na Floridě v Saint Petersburgu otevřeno muzeum Salvadora Dalího, které v současnosti vlastní největší sbírku Dalího děl mimo Španělsko. V této době se Dalího záběr rozšířil také na tvorbu soch. Dalí se zajímal o matematiku a přírodní vědy, mj. i o teorii relativity. V tomto období se obrátil zpět ke katolické víře.

Dalího muzeumV roce 1960 se Dalí věnuje projektu svého divadla a muzea ve Figueres, které de facto dokončil v roce 1974. V této době se věnoval i reklamním projektům, návrhům nábytku, či lahviček na parfémy. V tomto období navrhl kolekci 39 šperků. Navrhl pohovku podle rtů herečky Mae West.

V roce 1982 byl králem jmenován markýzem z Púboludo a tím byl povýšen do šlechtického stavu. 10. června 1982 umírá Dalího manželka Gala. Dalí se uzavřel do sebe, několikrát se pokusil o sebevraždu. Od roku 1984 žije ve Figueres ve věži svého muzea, kde 23. 1. 1989 umírá. Je pohřben v kryptě muzea. Veškeré své dílo odkázal španělskému státu. 

http://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=460 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD

http://www.bibledali.cz/salvador-dali.xhtml

Dílo

Celá Dalího tvorba je ovlivněna surrealismem. V této části článku se pokusím přiblížit některá Dalího díla.

"Surealismus je stejně náhodný jako setkání deštníku a šicího stroje na operačním stole"

Malířství

"Dalího díla jsou proslulá překvapující kombinací bizarních snových obrazů s prvotřídním kreslířským a malířským projevem, pro nějž Dalí nacházel inspiraci v pracích starých renesančních mistrů. Své nejznámější dílo, Persistenci paměti, dokončil roku 1931. Celkem Dalí za svou kariéru namaloval více jak 1 500 obrazů." (Wikipedia)

Persistence Paměti

Poslední večeře

Explodující hodiny - toto dílo je inspirováno Einsteinovou teorií relativity. Dalí se při tvorbě tohoto obrazu měl inspirovat pohledem na camembert, který se roztékal na slunci

Kristus sv. Jana od Kříže

Sochařství

Kosmický slon

Gala (Dalího manželka) v okně

Fotografie

Dalí v téměř 30 let trvající spolupráci s fotografem Philippem Halsmanem zachycoval své myšlenky fotograficky. Asi nejznámější fotografií je Dalí Atomicus. Na této fotografii zkoumá myšlenku zastavení. Finální verze vznikla až na 28 pokus. Na fotografii, která je níže můžeme vidět ruce manželky fotografa, která drží židli a silonová lanka, na kterých jsou zavěšeny další předměty. Ruce byly ořezány a lanka vyretušována. Vpravo je rozpracovaný obraz Leda Atomica.

Fotografie před retuší (v rámu za Dalím chybí plátno)

Fotografie po retuši

http://cs.wikipedia.org/wiki/Dali_Atomicus

Film

Ve spolupráci s režisérem Luisem Buñuelem se podílel na psaní scénářů pro filmy Andaluský pes (1929) a Zlatý věk (1930). Ve filmu Andaluský pes Dalí pomáhal s rekvizitami a účastnil se natáčení.

http://www.csfd.cz/film/1112-andalusky-pes/

http://www.csfd.cz/film/1117-zlaty-vek/

Ostatní tvorba

Asi nejznámější kus nábytku navržený Dalím je pohovka, jejíž tvar je inspirován rty Mae West. Rozměry pohovky jsou 86,5 x 183 x 81,5 cm

Humrův telefon - toto dílo vytvořil Dalí v roce 1936 pro anglického básníka Edwarda Jamese

Deštivé taxi

http://en.wikipedia.org/wiki/Mae_West_Lips_Sofa

http://en.wikipedia.org/wiki/Lobster_Telephone

http://en.wikipedia.org/wiki/Rainy_Taxi

Všechny obrázky jsou staženy z internetu

Bible s Dalího obrazy

Nakladatelství Euromedia připravilo speciální vydání Bible s Dalího ilustracemi. Každý kus obsahuje odlitek Dalího podpisu s unikátní kombinaci tří drahokamů. Česká verze této bible vyšla v limitovaném nákladu 444 kusů a na Slovensku v nákladu 333 kusů. V bibli je použit překlad Jeruzalémské bible. Jeden kus stojí 77 tisíc Kč. Toto vydání od nakladatelství dostal Svatý otec, kardinál Dominik Duka a prezident Václav Klaus.

http://www.bibledali.cz/

http://kultura.idnes.cz/papez-dostal-ceskou-bibli-ilustrovanou-surrealistou-salvadorem-dalim-1m6-/literatura.aspx?c=A111209_103848_literatura_ob

http://kultura.idnes.cz/bibli-s-daliho-ilustracemi-si-muzete-koupit-za-77-tisic-korun-plm-/literatura.aspx?c=A110928_135904_literatura_ob

http://art.ihned.cz/knihy/c1-53021430-kuze-zlato-dali-a-vira-duka-a-klaus-prevezmou-bibli-za-77-tisic 

Zobrazeno 9708×

Komentáře

Kathu

Dalí je legenda... :-)

Kachnaa

Společně s El Grecem můj nejoblíbenější:)

Vojtěch Otruba (Vojtao)

Ten telefon je krásnej! :)

Antonín Šimek

četl jsem jeho Tajný život, kdo to dočte má dobrý žaludek...

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka