Vrať se dolů

21. 5. 2012 7:27
Rubrika: osobnosti

do prostinkých nížin bytí,
do své geologické vrstvy,
jíž marně unikáš.


Do vrstvy neustávající vzlínat údolími 
k vrcholům hor a za práh vesmíru.
(z knihy Horolezecká zastavení - Jaromír Wolf, Vilém Heckel)

Vilém Heckel se narodil 21. května 1918 v Plzni. Jeho otec byl vášnivý turista a fotograf. A jeho syn? Vyučil se portrétním fotografem v Plzni v roce 1936. Na začátku své kariéry dělal reklamní fotografie. Vysavače, móda, radiopřijímače, škodovky... To všechno bylo v hledáčku slavného fotografa, kterého známe především z jeho slavných horolezeckých knížek a snímků.
Málokdo ví, že legendární horolezec patřil v 50. a 60. letech ke špičce v oblasti reklamní fotografie. Od roku 1937 byl zaměstnán u pražské firmy Indusfoto, brzy však začal fotit divadelní fotografii a následně fotografie reportážní. Působil v několika ateliérech, než se usadil jako průmyslový fotograf ve Zbrojovce Brno a u Československé obchodní komory v Praze. Tam strávil patnáct let. V roce 1949 byl přijat do fotografické sekce Svazu československých výtvarných umělců.
Miss USA 1957 Charlotte Sheffield & Škoda 450
na fotografii Viléma Heckela.

 

Se svou ženou Miladou a dcerami Evou a Helenou žil v Černošicích u Prahy.

„V horách jsem doma, naplňují můj život."
Od roku 1953 se Vilém Heckel věnoval horolezectví. Poprvé vystavoval v roce 1960 v Praze soubor fotografií z expedice na Kavkaz, které se zúčastnil v roce 1958. Na Kavkaz směřoval také s výpravou v roce 1962. V roce 1965 byl členem první československé expedice do Hindúkuše v Afghánistánu a v roce 1967 do Pákistánu.
„Na těchto dvou expedicích se Vilém Heckel začíná ještě více věnovat celkovým okolnostem expedice, samotné cestě a pobytu v dané zemi. Když má chvíli, věnuje se životu místních obyvatel. Fotí různé bazary a pohledy na město. Fotí portréty obyčejných lidí a začíná se zaměřovat na kulturu. Do svých témat přibírá postupně i situaci té země a život místních lidí.“ (Michal Kramář)
Ve velehorách a mezi horolezci našel Vilém Heckel své životní téma. Hory pokládal za symboliku života, metaforu lidských možností.
Když se vypravil v roce 1970 na expedice do Peru, nikdo netušil, že je to naposledy. Původně měli směřovat na Aljašku, ale kvůli situaci po roce 1968 jim to bylo zakázáno. Bílé Kordillery v Peru byl náhradní plán. Vilém Heckel společně se spisovatelem Arnoštem Černíkem a sochařem Valeriánem Karouškem se měli posléze od expedice odpojit, nepokračovat ve výstupu na Huascarán a věnovat se více pozorování místní kultury v přilehlých oblastech. Tragická smrt nezdatnějšího lezce výpravy Ivana Bortela o několik dní předtím zřejmě pozdržela jejich plánové odpojení od hlavní skupiny účastníků.
V neděli 31. května 1970 (poslední den před plánovaným odchodem) spolu s dalšími členy výpravy zahynul při zemětřesení pod lavinou bahna a kamení, jež se sesula ze stěny Huascaránu.
Při zemětřesení v Peru tehdy zahynulo celkem 70000 lidí.

Vilém Heckel patří díky svému citu, svědomitosti a odvaze mezi přední české a světové fotografy.
Byl autorem vícera knih. Mezi jeho nejznámější patří Naše hory (1956), Království slunce a ledu (1960), Hory a lidé (1964), Hindúkuš (1967). Knihy jeho fotografií však vycházejí dodnes...

Zdroj:
http://www.vilemheckel.cz/
http://www.radio.cz/cz/rubrika/historie/pribeh-vilema-heckela

Zobrazeno 3459×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka