Tandem felix – A přece šťastný

10. 6. 2012 7:42
Rubrika: osobnosti

Dnes si připomínáme úmrtí zakladatele elektrodynamiky, jenž zemřel v roce 1836.


Francouzský matematik a fyzik André-Marie Ampére se narodil 22. ledna roku 1775 v Poleymieux u Lyonu. Jeho otec byl obchodník, maminka byla velmi laskavá a zbožná. Jeho sklony k matematice se projevily velmi brzy. Dříve než uměl čísla a písmena, počítal prý pomocí oblázků. Své dětství strávil ve vile v Polimiexu. Otec ho začal učit latinsky a opatřil mu nezbytné knihy. Netrvalo dlouho a zvládl základní studium. Ve třinácti letech uměl několik jazyků a již ve čtrnácti letech prý André-Marie přečetl všech 20 svazků Francouzské encyklopedie.
V roce 1792 potkala jeho otce tragédie – zemřel na gilotině během francouzské revoluce.

André-Marie Ampére se původně specializoval na matematiku a byl přijat do francouzské akademie a následně přecházel i k fyzice. Už ve 13 letech poslal do Académie de Lyon svou první vědeckou práci.

V roce 1799 se André-Marie Ampére oženil a v roce 1800 se narodil jeho syn Jean-Jacques. Manželka Julie ale v roce 1803 umírá na tuberkulózu. Druhé manželství uzavřené v roce 1806 s Jenny, s níž měl dceru Albine, se nevydařilo, bylo zdrojem sporů a hořkosti a o dva roky později bylo oficiálně rozvedeno.
Uvádí se, že chování André-Marie Ampéra bylo podivínské, nemotorné a prý chodil při každé příležitosti s deštníkem. André-Marie se vrhnul do vědecké práce.
Zabýval se filozofií a tříděním věd, studoval matematiku, chemii i botaniku. Pro vědu o procesech řízení zavedl název kybernetika. Rychle se stával uznávaným vědcem. Po létech působení na škole v Bourgu a lyceu v Lyonu se v roce 1805 stal profesorem pařížské polytechniky a hlavním inspektorem studií, členem francouzské Akademie. Jeho hlavním oborem byla fyzika a Oerstedův objev magnetických účinků proudu určil zaměření jeho výzkumu. Ampére jako první odlišil pojmy elektrické napětí a elektrický proud. Především poznal podstatu elektrického proudu jako pohybujících se nábojů. Zkoumal magnetické vlastnosti elektrického proudu - vytvořil první magnetickou cívku, která brzy našla uplatnění v telegrafu. Vysvětlil vlastnosti magnetů tím, že v látce existují mikroskopické uzavřené proudové smyčky. Pomocí známého pravidla pravé ruky určil směr orientace indukčních čar a zformuloval zákon síly působící mezi elektrickými proudy. Ampérův spis Teorie elektromagnetických jevů (odvozená výhradně na základě pokusů) se stal základem nové oblasti fyziky - elektrodynamiky. André-Marie Ampére je autorem mnoha měřících technik a je vynálezcem galvanometru a komutátoru.
Zkoumal i zemský magnetismus a pohyb Země kolem Slunce

Závěr života neprožil příliš šťastně - měl mnoho existenčních potíží.
Zemřel 10. června 1836 na služební cestě v Marseille. Bylo mu 61 let.
Později byl pochován na pařížském Montmartru.
Na hrobě si přál mít nápis Tandem felix - a přece šťasten.

Zdroj:
http://vedci.wz.cz/Osobnosti/Ampere_A_M.htm
http://www.quido.cz/osobnosti/ampere.htm

http://cs.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9-Marie_Amp%C3%A8re

AMPÉROVO PRAVIDLO PRAVÉ RUKY (pro přímý vodič):
Je to pravidlo udávající směr působení magnetického pole v okolí vodiče protékaného el proudem na magnetické množství.
Když uchopíme vodič elektrického proudu pravou rukou tak, že palec ukazuje směr proudu, ostatní prsty ukazují orientaci indukčních čar.
AMPÉROVO PRAVIDLO PRAVÉ RUKY (pro cívku):
Když prsty ukazují dohodnutý směr proudu v závitech, palec ukazuje orientaci magnetických indukčních čar.

Zopakujte si dnes třeba i AMPÉRŮV ZÁKON ;-).

 

 

 

 

Zobrazeno 1328×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka