Advokát "ex offo"

11. 7. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

JUDr. Kamill Ressler (23. 12. 1893 – 11. 7. 1961) byl český právník, bibliofil a účastník protinacistického odboje.


Kamill Resler se narodil 23. 12. 1893 v Pardubicích v rodině berního oficiála Josefa Reslera a jeho manželky Antonie. Dva jeho sourozenci zemřeli jako malí, ještě před Kamillovým narozením. Vyrostl v Pardubicích a Nasavrkách. Později se celá rodina přestěhovala do Prahy.

V Praze začal Kamill chodit do Příhodovy hudební školy a později navštěvoval humanistické gymnázium, kde maturoval v roce 1912. Po maturitě absolvoval roční kurz Českoslovanské obchodní akademie a pracoval jako finanční revizor

Po začátku první světové války narukoval a byl poslán do Bosny. Celkem strávil v rakouské armádě 4 roky a 2 měsíce. Na frontě byl 8,5 měsíce, pak byl na 17 měsíců hospitalizován, protože chytil malárii. V roce 1917 se zapsal na Právnickou fakultu Karlovy Univerzity. Po vzniku Československého státu spolupracoval s Josefem Scheinerem. Také vstoupil do čs.  armády. V roce 1919 odjel s dobrovolnickým plukem „Stráž svobody“ na Slovensko, kde byl těžce raněn (tříštivý průstřel nohy). Ve 26 letech se stal invalidou. Po tomto incidentu začal pracovat v advokátní kanceláři JUDr. Josefa Scheinera. Právnickou fakultu dokončil v roce 1920 a poté pracoval jako koncipient v již zmiňované kanceláři. V tomto období se setkal také s Anastázem Opaskem.

V roce 1924 se oženil s Libuší Donátovou. V tomto roce si také otevřel vlastní advokátní kancelář. Obhajoval spoustu levicových umělců. Jeho kancelář Na Zderaze byla také kulturním salónem, který navštěvovali nejrůznější umělci, např. F. Halas, J. Seifert, V. Holan, Miroslav Epl, F. Hrubín, J. Hora a spousta dalších. Např. Konstantin Biebl poprvé publikoval v roce 1926 v rámci bibliofilského tisku Modré stíny, který „pro sebe a své přátele vydal Kamill Ressler na Král. Vinohradech“.

Kamill Resler publikoval nejen právnické studie, ale i biografie představitelů české knižní avantgardy. Po Mnichovu připravil k vydání soubor básní „K poctě zbraň“, která mohla vyjít až po válce. Během okupace se zapojil do odboje a pomáhal rodinám zatčených – především po finanční stránce.

Po skončení druhé světové války byl na přímý rozkaz ministra spravedlnosti Prokopa Drtiny jmenován advokátem „ex offo“ K. H. Franka. O tomto případu velmi dobře pojednává film „Ex offo.“

JUDr. Resler byl velmi pečlivý. V procesu s Frankem dokázal vyvrátit některá nepodložená obvinění. I tak hlavní body obžaloby stačily na trest smrti. Tento proces mu způsobil spoustu problémů. Malíř Ondřej Sekora ho později označil jako poslední oběť K. H. Franka, jiní ho označovali za „Ďáblova advokáta.“ Lid se nechal unést emocemi a zapomněl, že každý má právo na spravedlivý proces. Vzpomínky na obhajobu K. H. Franka vydal knižně.

"Smrt je tajemná a záhadná, dosah skutečnosti, kterou nazýváme smrtí, vymyká se lidskému poznání. Nevíme ani, je-li odnětí života ve skutečnosti vůbec trestem."

Z řeči K. Reslera 22. května 1946 před popravou K. H. Franka

Po nástupu komunistů k moci mu bylo pozastaveno členství v Advokátní komoře (také kvůli žalobě redaktorů Rudého práva z r. 1947) a později se vzdal advokátní praxe. V padesátých letech nezištně pomáhal právní radou obětem režimu. Jako invalida pracoval v Národním muzeu. Nebral to tragicky a díky němu máme přesný soupis knihoven v Hořovicích a na Křivoklátě.

Kamill Resler zemřel v zapomnění 11. 7. 1961. Jeho literární pozůstalost skončila v archivu Památníku národního písemnictví.

Literatura

http://www.kpp.iipardubice.cz/1123596021-judr-kamil-resler.php

http://www.libri.cz/databaze/kdo20/search.php

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kamill_Resler

http://www.drbo.cz/downloads/Ex_offo.pdf

http://www.csfd.cz/film/24839-ex-offo/

http://ld.johanesville.net/biebl-03-cesta-na-javu?page=2

Zobrazeno 2663×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka