Nevypočitatelný a nečitelný

20. 7. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Snad žádný jiný spisovatel ve mně nevzbuzuje takové rozpaky jako Pavel Kohout (*1928).


 Zapůjčila jsem si knížku Pavla Kosatíka „Fenomén Kohout“, abych tomuto muži trochu porozuměla. Bývalý manžel herečky Aleny Vránové. (Ta se při natáčení pohádky Pyšná princezna zamilovala do prince Miroslava /Vladimíra Ráže/ a Kohout se s ní dal rozvést). Z komunisty se stal disidentem, emigroval. Je potřetí ženatý. Jeho dcerou je spisovatelka Tereza Boučková, která se netají tím, že má se svým otcem komplikovaný vztah. A není divu. Je nejmladší ze tří sourozenců. Všem dětem dal Kohout nějaké indiánský přezdívky a ona byla „Prasklá guma“. Proč asi???

Nejvýstižněji popisuje spisovatele Pavla Kohouta předsádka knihy „Fenomén Kohout“. „Málokomu se podaří vzbuzovat tolik rozporuplných i velmi vyhraněných dojmů jako se to spisovateli Pavlu Kohoutovi daří déle než padesát let. Před očima veřejnosti vystřídal řadu podob: v padesátých letech přesvědčený, horlivý stalinistický komunista, prorežimní dramatik a básník, v roce Pražského jara (1968) podobně zapálený reformista, po srpnové okupaci Československa disident, muž, posléze dotlačený k odchodu do exilu, kde se stal jedním z mála doopravdy úspěšných českých umělců; po roce 1989 muž rozkročený mezi českým a německým kulturním světem. Jaký je vlastně život muže, který dokázal být úspěšný za všech režimů? V čem je vnitřní logika takového životního příběhu?“

A já osobně se nemůžu zbavit dojmu. Nebyl a není Pavel Kohout ještě úspěšnějším hercem než dramatikem? Nehraje před námi diváky i sám před sebou celoživotní drama???

Zobrazeno 1395×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka