Ničeho v životě není třeba se obávat. Je pouze potřeba tomu porozumět.

4. 7. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Maria Curie-Skłodowska (7. 11. 1867 - 4. 7. 1934) byla významnou polskou vědkyní. Jako jediné v historii se jí podařilo získat dvě Nobelovy ceny v různých vědních oborech (fyzika a chemie).


Marie Skłodowska se narodila ve Varšavě jako nejmladší dítě v rodině učitele matematiky a fyziky. Kvůli nepříznivým poměrům musela velmi brzy začít vydělávat jako učitelka a guvernantka. Šetřila na svá studia a zároveň pomáhala sestře, která studovala na Sorbonně medicínu.

Roku 1891 se zapsala na studia matematiky fyziky a chemie na pařížské Sorbonně. Roku 1893 získává licenciát z fyziky a o rok později z chemie. V roce 1894 potkala svého budoucího manžela Pierra Curie, který pracoval jako doktorand v laboratoři H. Becquerela. V roce 1985 získal Pierre doktorát a vzal si Marii za manželku.

Pierre Curie doporučil profesoru Becquerelovi svoji ženu a ten ji přijal jako svoji doktorantku. Jako téma doktorské práce měla zjistit proč je radioaktivita některých druhů uranové rudy vyšší, než by odpovídalo obsahu uranu. Marie Curie zjistila, že smolinec obsahuje další radioaktivní prvky polonium (1898) a radium. Teoretickou existenci radia objevila v roce 1903 a o sedm let později ho izolovala v kovovém stavu. Na těchto výzkumech spolupracovala s  A. Debiernem a později se svým manželem.

V roce 1897 se manželům Curie narodila dcera Irène, která spolu se svým manželem Frédéricem Joliotem-Curie získala v roce 1935 Nobelovu cenu za fyziku. Marie Curie byla první ženou, která získala na Sorbonně doktorát z fyziky (1902). O rok později byla manželům Curie, za výzkum radioaktivity, udělena Nobelova cena za fyziku. Roku 1904 se manželům Curie narodila dcera Eve, pozdější známá spisovatelka.

Dva roky po narození druhé dcery umírá Pierre Curie (1906), kterého srazil nákladní povoz. Po smrti Pierra se fakultní rada rozhodla, že zachová katedru fyziky a její vedení svěřilo Marii, která se stala první profesorkou na Sorbonně. V lednu roku 1911 nebyla o jeden hlas zvolena do francouzské Akademie věd. Tohoto roku získala za objev radia a polonia Nobelovu cenu za chemii. Vědecké úspěchy této mimořádné ženy přesvědčily francouzskou vládu, aby zřídil Ústav pro radium, kde se prováděl výzkum z oblasti fyziky, chemie a medicíny. Z tohoto ústavu vzešli čtyři nositelé Nobelovy ceny.  Za první světové války vedla Marie Curie lékařskou buňku, která organizovala rentgenové vyšetření vojáků.

Po válce dále vedla ústav pro radium, jezdila po světě a pomáhala zakládat lékařské ústavy pro léčbu rakoviny. Od amerického prezidenta dostala gram radia k léčbě rakoviny. Jeden ústav byl v roce 1932 založen i ve Varšavě. Vedení tohoto ústavu bylo svěřeno její sestře. V roce 1925 navštívila Jáchymov a sfárala do dolu Svornost. V roce 1935 Marie Curie umírá na leukémii na klinice Sallanches u Paříže. O její statečnosti vypovídá výrok, který řekla lékaři s utišující injekcí: Nechci ji. Chci, abyste mne nechali o samotě.“

V roce 1995 byla – jako první žena – pohřbena pod kopulí pařížského Pantheonu, kde odpočívá i její manžel. Po manželech Curie se jmenuje starší jednotka radioaktivity, v soustavě SI nahrazena odvozenou jednotkou becquerel. Prvek Mendělejevovy tabulky prvků s protonovým číslem 96 nese jménu Curium.

Literatura:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Maria_Curie-Sk%C5%82odowska

http://www.tabulka.cz/vedci/vedci.asp?id=curie-sklodowska

http://www.converter.cz/fyzici/curie-sklodowska.htm

http://zivotopis.osobnosti.cz/marie-curie-sklodowska.php

http://cs.wikiquote.org/wiki/Marie_Curie-Sklodowsk%C3%A1

Zobrazeno 1520×

Komentáře

embec

:-) dobrá asociace -hned mě napadl skvělý film Světáci :-)

Ferenc

@embec: Světáci jsou výborný film...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka