Mám sen..

28. 8. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Před 49 lety přednesl Martin Luther King svůj projev Mám sen.


Martin Luther King se narodil 15. ledna 1929 v Atlantě. Ve studiích byl velice úspěšný, absolvoval několik vysokých škol a získal řadu čestných doktorátů z univerzit po celém světě.

V roce 1953 se oženil s Correttou Scott a měli spolu 4 děti, z nichž tři stále žijí. Krátce po svatbě se stal baptistickým pastorem. O rok později zinicioval 382 dní trvající bojkot veřejné autobusové dopravy. Podnětem se stala drobná událost, kdy Rosa Parkrová nepustila v autobuse sednout bělocha. Byla zatčena a odsouzena k pokutě. Od té doby bojoval proti rasové segregaci a diskriminaci formou nenásilné občanské neposlušnosti, ke které ho inspiroval Mahátma Gándhí.

Nosnou myšlenkou jeho projevu Mám sen, předneseného 28. 8. 1963, bylo volání po rovnosti ras a konci diskriminace. Projev je považován za jeden z nejvýznamnějších rétorických počinů ve 20. století. Byl přednesen ze schodů washingtonského Lincolnova památníku a stal se významným mezníkem pro Americké hnutí za lidská práva:

Mám sen, že tento národ jednoho dne povstane a naplní pravý smysl svého kréda: 'Pokládáme za samozřejmé tyto pravdy: že všichni lidé jsou stvořeni jako sobě rovní.'

„Mám sen, že synové někdejších otroků a synové někdejších otrokářů si jednoho dne na červených kopcích Georgie dokáží společně sednout ke stolu bratrství."

„Mám sen, že moje čtyři malé děti budou jednoho dne součástí národa, jenž je nebude posuzovat podle barvy jejich kůže, ale podle charakteru jejich osobnosti."

 

V svých 35 letech obdržel jako nejmladší laureát Nobelovu cenu míru za ukončení rasové segregace a diskriminace. V letech 1964 a 1965 byla uzákoněna občanská práva a volební zákon. Poté se začal více věnovat celkovému postavení černochů v Americe a začal k nelibosti tehdejšího prezidenta Lyndona Johnsona kritizovat válku ve Vietnamu.

4. dubna 1968 byl zákeřně zavražděn při projevu na balkóně v Memphisu. Den jeho pohřbu byl vyhlášen prezidentem USA dnem smutku. Na poslední cestě jej vyprovodilo na 300 tisíc lidí. Odsouzený vrah James Earl Ray zemřel v roce 1998 ve vězení na následky hepatitidy.

Prezident Jimmy Carter ocenil posmrtně Martina Luthera Kinga Prezidentskou medailí svobody. V roce 1986 se Martin Luther King Day stal státním svátkem. Před osmi lety održel in memoriam Zlatou medaili Kongresu. Stal se tedy nositelem obou nejvyšších státních vyznamenání Spojených států amerických.

Zdroje

http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%A1_medaile_Kongresu

http://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_King

http://cs.wikipedia.org/wiki/I_Have_a_Dream

http://cs.wikipedia.org/wiki/James_Earl_Ray

http://cs.wikiquote.org/wiki/Martin_Luther_King - citáty

Zobrazeno 1831×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka