Buster (Cvalík) neuměl noty

18. 9. 2012 0:33
Rubrika: osobnosti

Jimi Hendrix, americký bluesrockový kytarista, skladatel a zpěvák, zemřel 18. září 1970.


James Marshall Hendricks se narodil 27. listopadu 1942 v Seattle (USA) jako syn profesionálních tanečníků (po otci byl černošského původu, po matce indián). Po rozvodu rodičů žil u otce. Jimiho život je již od dětství spojen s kytarou – od svých deseti let hraje na kytaru akustickou, o něco později pak začíná hrát na kytaru elektrickou. Jeho první skupina (Rocking Kingsúčinkovala koncem padesátých let 20. století. Repertoár se skládal převážně z převzatých bluesových a rock’n'rollových skladeb.
V roce 1959 Jimi opustil střední školu. Pro své opakované přestupky (řídil kradená auta) byl odsouzen na dva roky. Tento trest mu mohl být odpuštěn, pokud vstoupí d
o americké armády. V jejích řadách se stává výsadkářem. Poté, co si při jednom ze seskoků poranil páteř a kotník, byl z armády po dvou letech propuštěn. Mj. jako důvod pro propuštění z armády byly uvedeny jeho homosexuální sklony a další psychické problémy, které však pravděpodobně pouze předstíral před vojenským psychiatrem. Vzhledem k tomu, že usiloval o manželství se svou středoškolskou láskou Betty Jean Morgan (po ní pojmenoval i svou kytaru), i k jeho pozdějším flirtům, je jisté, že svého psychiatra přelstil.

Po svém odchodu z armády se Jimi Hendrix živil jako profesionální (doprovodný) kytarista. Mezi roky 1963-65 působil mimo jiné v doprovodných skupinách hvězd tehdejšího hudebního nebe (např. Little Richard, B. B. King, Ike a Tina Turner, Hank Ballard, James Brown…)

V roce 1965 pak Jimi Hendrix zakládá vlastní skupinu, nesoucí název Jimmy James and the Blue Flames. Když skupinu slyšel v New Yorku Chas Chandler (člen skupiny Animals), nabídl Jimimu angažmá v Londýně. Tady takřka vzápětí po příletu založil s bubeníkem Mitchem Mitchelem a baskytaristou Noelem Reddingem skupinu The Jimi Hendrix Experience, která okamžitě slavila úspěchy v celé Evropě. Právě v Evropě také zvolil své definitivní umělecké jméno Jimi Hendrix. Jeho mimořádný hráčský styl (hrál na kytaru v opačném gardu), schopnost improvizace, dokonalá hráčská ekvilibristika (hrál s kytarou za zády, drnkal na struny zuby), virtuozita a exotický vzhled vedly doslova k hendrixománii – v roce 1967 skupina vydala úspěšné singly Hey Joe, Purple Hazea The Wind Cries Mary.

Ještě stále v roce 1967 vystupili The Jimi Hendrix Experience na hudebním festivalu v Monterey (na doporučení sira Paula McCartney). Ve stejném roce vyšlo debutové album skupiny, nazvané Are You Experienced?

V roce 1968 se Jimi Hendrix se svojí doprovodnou skupinou zúčastnil legendárního hudebního festivalu v americkém Woodstocku. V tomto roce pak krátce po sobě vyšla i další dvě Hendrixova alba – Axis: Bold As LoveaElectric Ladyland.

V roce 1969 se The Jimi Hendrix Experience rozpadli a Jimi založil novou skupinu nazvanou Band of Gypsies. Na úspěch předešlého seskupení však tato skupina navázat nedokázala.

O rok později se čtyřletá hvězdná kariéra kytarového mága Jimiho Hendrixe uzavřela.
JimiHendrix se v Londýně předávkoval příliš silnou dávkou barbiturátů. Během převozu do nemocnice 18. září 1970 zemřel.

Zajímavosti:
Hrál na kytaru levou rukou. Byl samouk.
Neuměl noty, místo nich používal barvy.
Byl průkopníkem elektroakustického efektu „zpětná vazba“ - přebuzení - dodnes je označována „buster“.

Zdroj:
http://zivotopisyonline.cz/jimi-hendrix-27111942-1891970-kral-elektricke-kytary/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jimi_Hendrix

Zobrazeno 1337×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka