Náčelník zakladatel

5. 9. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Antonín Benjamín Svojsík se vepsal do duší mnoha chlapců a dívek založením českého skautingu. 


Před 136 lety se narodil na Smíchově, který tenkrát ještě nepatřil k Praze. Po absolvování učitelského ústavu učil na obecné škole ve Slivenci.  Aktivně působil v sokolské organizaci.  V roce 1899 se podílel na založení pěveckého kvarteta, s nímž následně absolvoval několik velmi úspěšných zahraničních turné. Protože byl nejmladším členem souboru, dostal přízvisko Benjamin, které  navždy spojil se svým jménem.

V roce 1910 se ve Velké Británii setkal se skautingem. Tato myšlenka jej tolik nadchla, že příští rok se tam o prázdninách znovu vydal. Po svém návratu začal překládat knihu Roberta Badena-Powela Scouting for boys.

Po prázdninách roku 1911 založil první skautský oddíl. Diskutoval s mnoha odborníky z řad pedagogů, politiků a spisovatelů (F.Čáda, T. G. Masaryk, A. Jirásek). Myšlenka skautingu se postupně dostávala do povědomí národa.

V roce 1912 vydal knihu Základy junáctví, kterou ilustracemi doplnil Mikoláš Aleš. První Svojsíkův tábor se uskutečnil nedaleko hradu Lipnice a účastnil se ho např. básník Jiří Wolker, který své dojmy z tábora vepsal do skautského deníku (ostatně jako každý skaut).

Svojsíkův nápad včlenit skautské oddíly do Sokola se nesetkaly s úspěchem. Proto 15. června 1914 založil samostatný skautský spolek Junák- český skaut V létě roku 1914 se konal první veřejný skautský tábor v Praze na Císařském ostrově. Zde se poprvé objevily stany s dřevěnou podsadou - český přínos táboření v přírodě.

V roce 1915 začal A. B. Svojsík vydávat časopis Junák, který vycházel i v těžké válečné době. Během války, ale i po válce se skauti významně zapojili do veřejného života a myšlenka skautingu postupně přesvědčovala veřejnost, že se jedná o dobré dílo.

V meziválečné době skauting získával nové členy, a také vznikaly další skautské organizace s mírně odlišnými názory. Pod vlivem hrozícího fašismu se Svojsíkovi podařilo český skauting sjednotit pod názvem „Junák- svaz skautů a skautek“, který přetrval dodnes.

Po návratu z Ruska, kde se seznamoval s výchovou ruských dětí a mládeže, vážně onemocněl a 17. 9. 1939 zemřel. Jeho pohřeb by se dal přirovnat ke státním pohřbům. Na poslední cestě jej doprovodilo 3 000 skautů.Jeho hrob můžete navštívit na Slavínském hřbitově vedle baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

 

Zdroje:

http://www.svazskautu.cz/historie_svojsik.htm

http://clanky.rvp.cz/clanek/c/Z/1077/antonin-benjamin-svojsik-1876-1938-.html/

http://sedmicka.palia.cz/?page_id=360

Zobrazeno 1254×

Komentáře

Johnny06

Pěkné a děkuji @voda-zpívající =o)

voda-zpívající

rádo se stalo:-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka