Máma a královna českého jeviště

21. 1. 2013 11:20
Rubrika: osobnosti

Před 30 lety zemřela vynikající česká herečka Dana Medřická.


„Dovolte, abych Vám představil knihu, kterou se mi společně s paní Bohumilou Spisarovou konečně po dvanácti letech po mámině smrti podařilo z různých zdrojů zkompletovat a dát do tisku. Knihu o mojí mámě – Daně Medřické. O herečce, která, ač to z mých úst může znít až hloupě, byla největší a nejmilovanější z těch nemnoha královen českého jeviště. A pro mne to byla nejlepší a nejmilovanější máma. (herec Václav Vydra, její syn)

Narodila se v Praze 11. července 1920.
V roce 1939 maturovala na gymnáziu. Divadlo začala hrát ochotnicky v Praze na Malé Straně, v sezóně 1939/1940 studovala na Konzervatoři Praha. Její první profesní angažmá bylo ve Státním divadle Brno (1940-1942). Po uzavření brněnských divadel přešla nejprve do Plzně (1942/1943) a pak do pražské Uranie (1943/1944). V poválečném období hrála krátce v Divadle 5.května a od sezóny 1945/1946 působila v Divadle na Vinohradech. Poté v letech 1951-1959 následovalo angažmá v Městských divadlech pražských. Od sezóny 1959/1960 byla až do své smrti členkou činohry ND. Mnohokrát úspěšně přenesla své dramatické herectví i na filmové plátno (Ošklivá slečna aj.) a televizní obrazovku (např.Romeo a Julie na konci listopadu), kde na sebe dokázala výrazněji upozornit i v žánrech méně náročných (Tři chlapi v chalupě) či na malé ploše anekdotických příběhů (Bakaláři apod.). Manželka herce Václava Vydry (1902-1979), matka herce Václava Vydry (*1956).

Na paní herečku Danu Medřickou můžete zavzpomínat při prohlížení fotografií v archivu Národního divadla

Zdroj: 
http://archiv.narodni-divadlo.cz  

Delší životopis:
Dana Medřická se narodila 11. července 1920 v Praze. Po zhlédnutí dětského představení Radúze a Mahuleny již v 6 letech věděla malá Dana, že chce hrát divadlo. Její otec Jaroslav byl proti, zatímco matka Marie sen své dcery tajně podporovala. Jako gymnazistka hrála Dana v bubenečské sokolovně, později v holešovické Uranii a v malostranské Umělecké besedě a docházela na soukromé hodiny herectví k herecké legendě Národního divadla Anně Suchánkové. Po úspěšných zkouškách na konzervatoř v roce 1939 dále hrála i přes přísný zákaz konzervatoře v uměleckém souboru Fráni Francla pod pseudonymem Dáňa Čechová.

Po necelém roce studia dostala nabídku ze Zemského divadla v Brně, kterou přijala a už 6. května 1940 poprvé vystupovala. Po násilném uzavření divadla nacisty v roce 1941 odešla do Plzně, kde dva roky úspěšně umělecky dozrávala. V roce 1943 se vrátila do Prahy do divadla Uranie. V roce 1945 přešla Dana s celým souborem divadla Uranie do Městských divadel pražských, která se v roce 1950 rozdělila na Městská divadla pražská a Divadlo československé armády, kam přešla mimojiné i Dana. Roku 1951 definitivně zakotvila zpět v Městských divadlech pražských.
1. ledna 1960 se Dana Medřická stala právoplatnou členkou činohry Národního divadla, kde setrvala až do své smrti. Nejen na této scéně, ale i na scéně Městských divadel pražských vytvořila bezpočet krásných a kritikou velice ceněných rolí (Amélie - Neapol, město milionů, Líza - Obchodník s deštěm, Blanche - Tramvaj do stanice Touha, La Poncia - Dům doni Bernardy, Matka Kuráž a její děti).
Když vedení Národního divadla nabízelo Daně Medřické roli Eržiky Orbánové v Kočičí hře maďarského dramatika Istvána Örkenyho mělo v úmyslu navézt nepohodlnou herečku do podprůměrné hry. Netušili však, co Medřická s kolegyní Vlastou Fabianovou s touto hrou udělají. Vznikla tak nejúspěšnější inscenace v historii Národního divadla hrajíci se 9 let a čítající 403 repríz. Bylo by jich určitě víc, kdyby Dana v roce 1983 nezemřela.
V roce 1958 získala Dana Medřická titul laureátky státní ceny a v roce 1966 titul zasloužilá umělkyně. Přestože měla získat i titul národní umělkyně, tento titul, stejně jako legendární roli Matky ve hře Karla Čapka získala její mnohem angažovanější kolegyně.
Dana Medřická byla dvakrát vdaná. Poprvé za svého hereckého kolegu Václava Vydru (1902 - 1979), s nímž měla stejnojmeného syna, též herce, Po jeho smrti se provdala podruhé za španělského obchodníka Artemia Preciosa Ugarte.
Avšak jejich manželství trvalo krátce, něco málo víc než rok, neboť
byla v nemocnici hospitalizována se srdečním infarktem, na jehož následky zemřela 21. ledna 1983.

Filmová produkce začala Daně nabízet role ihned po příchodu do Prahy v roce 1944. Tou první byla tragická role kantýnské Anky v dramatu SKALNÍ PLEMENO. Po válce přišla role titulní v detektivce TŘINÁCTÝ REVÍR, role Fróny, napravené milenky kriminálníka Kočky. Následovaly bezvýznamné role v bezvýznamných, často politicky angažovaných filmech, až se Dana dočkala role, kterou tak milovala na divadle. Režisér Václav Krška ji obsadil do role Slávky Hlubinové v melodramatu MĚSÍC NAD ŘEKOU. Další velkou příležitostí byla pro Medřickou role stárnoucí účetní revizorky Hany Kalvodové, která se na služební cestě zamiluje do staršího účetního, začne se proměňovat v rozkvetlou květinu, aby nakonec objevila ve svém příteli pachatele zpronevěry. Jedná se o drama OŠKLIVÁ SLEČNA, které bylo pro Danu vlastně poslední velikou příležitostí ve filmu. Následovaly už jen role vedlejší, které se i přesto staly nezapomenutelnými. Docentka Beránková v komedii KDO CHCE ZABÍT JESII?, svérázná babička v LÉTU S KOVBOJEM, starostlivá maminka v dramatu DEN PRO MOU LÁSKU, nebo tetička Heda v komedii PŮL DOMU BEZ ŽENICHA. Poslední rolí v českém filmu byla starostlivá maminka v komedii FANDY, Ó FANDY.
Dana Medřicá dostávala i role v televizi. Ze spousty rolí jmenujme alespoň ty nejdůležitější. Protivná a vychytralá ženuška Jana Pivce Petronila Konopková v PŘÍBĚHU DUŠIČKOVÉM, královna Nyola v RADÚZOVI A MAHULENĚ, macecha v POPELCE, křehká Marie Dočkalová v ROMEOVI A JULII NA KONCI LISTOPADU, hrdá a pyšná kostelnička v JENUFĚ, lechce ztřeštěná maminka Hanáková v TAKOVÉ NORMÁLNÍ RODINCE, Ulčová ve veleúspěšném seriálu BYL JEDNOU JEDEN DŮM, svérázná doktorka Fastová v NEMOCNICI NA KRAJI MĚSTA nebo dobrosrdečná učitelka Zmatlíková v seriálu MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ. Tuto roli Medřická již nestačila dokončit. Avšak scény, které stačila natočit, se rozhodl režisér Ráža v seriálu nechat a seriál nepřetáčet.

Zdroj:
http://www.csfd.cz/tvurce/2040-dana-medricka/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Dana_Med%C5%99ick%C3%A1

Zobrazeno 2308×

Komentáře

Vendula Krůlová

na mě trochu moc dlouhé, ale nic to nemění na faktu, že to byla skvělá herečka! :)

ViZ

Vendy, však máš navrchu "krátkou verzi" ne? koukla ses na fotogalerii?

Vendula Krůlová

Ano, fotogalerie je moc pěkná. Když je to něco, co mě zajímá, tak mě to stejnak svádí si to přečíst celé, což paní Medřická za to přečtení stála:)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka