Zubař a spisovatel

31. 1. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

"Život bez ideálů nestojí za to,aby byl prožit."


Autor úvodní věty, Pearl Zane Gray, se narodil 31. ledna 1872 v městečku Zanesville, které založil jeho předek z matčiny strany - Ebenezer Zane. Rodina si nechala koncem 19.stol. změnit jméno Gray na Grey. 
V mládí projevoval zájem zejména o rybolov,baseball a psaní. Studoval zubní lékařství na Pensylvánské univerzitě. Promoval v roce 1896. Na univerzitě také hrál baseball za univerzitní tým. Provozoval vlastní praxi v New Yorku, ale příliš se mu nedařilo.

V roce 1900 potkal sedmnáctiletou Linu Roth, lépe známou jako "Dolly". Dolly pocházela z lékařské rodiny a studovala pedagogiku.
Roku 1905 se s ní oženil. S její pomocí  a díky jejímu jmění se začal více věnovat psaní. Užíval jen jména Zane Grey.
Roku 1910 vydal svůj první úspěšný western Dědictví pouště (Heritage of the Desert) a o dva roky později pak napsal svůj nejznámější román Jezdci z purpurových stepí (Riders of the Purple Sage).
Jezdci purpurových stepí - 1912, román se dočkal dvou milionů výtisků, byl třikrát zfilmován (1925, 1941, 1996). Děj se odehrává v osadě mormonů. Autor v něm vylíčil úskalí bohaté mormonské dívky nacházející útočiště a lásku u muže stojícího mimo zákon.

Zane Grey napsal za svůj život přes 90 knih (mnoho z nich se stalo bestselery a mnoho z nich bylo zfilmováno) a stal se jako jeden z prvních spisovatelů díky své literární tvorbě milionářem.

Roku 1920 vydal knihu Zálesák (Man of the Forest).
Zálesák Milt Dale, vytržený z poklidného života v tichu horských lesů Divokého západu, se stane iniciátorem i svědkem vzrušujících událostí. Pomáhá přátelům v boji proti banditům a desperátům, překonává nejrůznější komplikace a nástrahy a přitom řeší vnitřní spor: zda se má vrátit do společenství lidí, nebo zda zůstat při svém samotářském způsobu života v nezkrotné přírodě.
Romantiku stejnojmenného filmu z roku 1933 můžete nahlédnout zde.  
Sugestivní líčení přírody potvrdilo autorovu výbornou znalost Divokého západu i lidí, kterým tento kraj učaroval.

Mnoho jeho knih ovlivnila návštěva Nového Zélandu v roce 1926.

Vydání řady svých románů se Zane Grey již nedožil. Byly vydávány posmrtně od 40. do 70. let. Stejně tak nemohl vidět u mnoha z nich jejich přenesení na filmové plátno. Přesto však ta podstatná část, která se stala bestselery již za jeho života, mu zajistila miliónové jmění.

Zane Grey zemřel na selháí srdce 23. října 1939 ve svém domě v Altadeně v Kalifornii.


Zdroj:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Zane_Grey
http://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/162730-zane-grey.html
http://www.knihovnicka.net/autor/503-grey-zane/zivotopis-biografie/
http://www.spisovatele.cz/zane-grey#cv

 

 

Zobrazeno 1459×

Komentáře

Ferenc

Ať žije Ken Ward z Pensylvánie!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka