Vyvolávač deště

8. 2. 2013 1:00
Rubrika: osobnosti

„Život je krátký, žij ho naplno...“

Tento citát, který se objevil v jeho díle, dnešní oslavenec bezpochyby svým životem naplňuje.

John Grisham, autor mnoha bestsellerů, který se v počtu prodaných výtisků řadí ke komerčně nejúspěšnějším spisovatelům současnosti, se narodil 8. února 1955 v Jonesboro, ve státě Arkansas v USA.

Poté co opustil svůj dětský sen stát se profesionálním hráčem baseballu, a poté co vystřídal několik škol, vystudoval účetnictví a posléze promoval ještě z práva.

Své počáteční směrování k daňovému právu vyměnil za právo trestní a téměř deset let provozoval advokátní praxi v městečku Southaven ve státě Mississippi.  

V roce 1983 byl zvolen poslancem Sněmovny reprezentantů státu Mississipi a tento úřad zastával až do roku 1990.

Ve stejném období také začal psát svůj první právní thriller Je čas zabíjet, k němuž ho inspiroval případ, který začal ze zájmu sledovat u obvodního soudu, kam docházel. Několik let vstával ráno v pět, aby ještě před odchodem do práce pracoval na své knize, kterou po mnoha odmítnutích vydal u neznámého nakladatelství v počtu 5000 výtisků, což je na americké poměry žalostně málo.

Přesto se nevzdal a začal okamžitě pracovat na nové knize.  Tentokrát už se úspěch dostavil. Román Firma, k němuž Grisham prodal filmová práva dřív, než stačil vyjít knižně, seudržel v roce 1991 na žebříčku bestsellerů The New York Times po 47 týdnů.

Od té doby vydává průměrně 1 knihu ročně a mnohé z nich se umisťují na žebříčku prodejnosti na prvních místech. Snad nejznámější a nejpopulárnější z nich z roku 1992 je Případ Pelikán, za nímž následuje Vyvolávač deště (Rainmaker). Oba posloužily jako předlohy k úspěšným filmům, stejně jako dalších osm jeho knih.
Ne všechny jeho příběhy se odehrávají ve vypjatém prostředí  právnických soubojů.  Své náměty čerpá také ze života jižanského venkova nebo z jeho oblíbeného baseballu.

Jeho knihy byly přeloženy do 30 jazyků a počet prodaných výtisků přesahuje 250 milionů.

Grisham, jak sám přiznává, není literární génius. Je ale dobrý vypravěč a jeho romány si oblíbily miliony čtenářů po celém světě.  Přesto, že se jedná o příběhy založené na amerických reáliích, dokáže čtenáře strhnout a zaujmout, protože boj o spravedlnost  a právo je stejný na celém světě.

Již  léta se právní praxi nevěnuje, ale snaží se svým vlivem i finanční podporou přispívat například k lepšímu přístupu k právním službám pro obžalované a podporuje mnoho dalších dobročinných aktivit.

„Žiješ svůj život dnes, ne zítra a určitě ne včera.“

 

http://www.jgrisham.com/

Zobrazeno 1206×

Komentáře

Jájinka

Tak už vím, které další knihy si přečtu ;)

Krasnazena

Maru, co jsi od něj četla ty? Co doporučuješ?

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka