Hudební velikán

21. 3. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Johann Sebastian Bach se narodil 21. března 1685 v Eisenachu, zemřel 28. července 1750 Lipsku.


J. S. Bach je německý hudební skladatel a virtuóz hry na klávesové nástroje, považovaný za jednoho z největších hudebních géniů všech dob a završitele barokního hudebního stylu. Bachovo dílo mělo a má značný vliv na další vývoj hudby počínaje Mozartem a Beethovenem až po Schönberga nebo Goreckého. Dochovala se více než 1000 Bachových skladeb. Na internetu najdete spoustu zajímavých inforamcí.

Chtěla bych upozornit na to, že Johann Sebastian Bach byl hluboce věřícím člověkem luterského vyznání.

Jeho druhá žena Anna Magdalena Bachová vzpomíná:

"Náboženství bylo u něho něčím skrytým, co se neprojevovalo vždy, ale stále bylo přítomno a nikdy ho neopouštělo."

"Sebastianova nejvznešenější hudba byla vždy vyvolávána myšlenkou na smrt. To mne poněkud děsilo, když jsem byla mladá, nyní vím lépe, jak to vypadalo v jeho srdci!"

"Ale zvláštnější než všechno jiné byla žhavá touha, která ho provázela celým jeho životem, naplněným prací, touha po smrti. Jen občas poznala jsem to jako bleskem, neboť myslím, že to přede mnou často skrýval, neboť cítil, že mě to leká; vždyť jsem byla mladší a ne tak statečná jako on. Necítila jsem žádné touhy jej opustiti, ani svět, který se mi zjevoval krásným, pokud on v něm meškal. Dnes, kdy jsem stará a osamělá a kdy ode mne odešel, dnes dovedu lépe rozuměti jeho touze dostati se tam, kde všechny věci stávají se dokonalými."

Více na http://ografologii.blogspot.cz/2008/10/johann-sebastian-bach.html

O jeho víře také hovoří dokument České televize.

O Bachovi nemá velkou cenu psát, Bacha je třeba poslouchat. Nyní v postní době se k poslechu hodí např. Matoušovy, Markovy či Janovy pašije.

 

 

Zobrazeno 1186×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka