Pastýřka snů

21. 4. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

je dílem pražského rodáka, sochaře Olbrama Zoubka, který se narodil právě dnes před 87 lety.


Narodil se 21. dubna 1926 v Praze. Do maturity v roce 1945 prošel totálním nasazením, aktivně se účastnil bojů na pražských barikádách. Po maturitě studoval vysokou umělecko-průmyslovou školu v Praze u prof. Wagnera. Zde se seznámil se svojí ženou Evou Kmentovou, s níž měl později dvě děti.


Olbrama Zoubkla velice ovlivnila návštěva Řecka, kde se zamiloval do antického umění. Dalšími výraznými událostmi, které ovlivnily jeho tvorbu, byla smrt jeho ženy Evy a Jana Palacha, kterému vytvořil posmrtnou masku. Znal se s lékařem na oddělení popálenin a ten mu umožnil přístup k tehdy již mrtvému Janu Palachovi. Spolu se svým kamarádem vytvořil také pomník na hrob Jana Palacha, kvůli němuž byl vyslýchán a musel jej odstranit. Než to stihl udělat, byl náhrobek ukraden příslušníky StB. Je autorem posmrtné masky Jana Zajíce či Pomníku obětem komunismu v Praze na Petříně.

   Pomník obětem komunismu v Praze na Petříně

Během totality se se svojí ženou Evou věnoval restaurátorství, protože mu nebylo umožněno tvořit. Spolu se svými přáteli, stejně režimem postiženými výtvarníky, Václavem Boštíkem, Zdeňkem Palcrem a Stanislavem Podhrázským po 17 sezón restauroval plášť renesančního zámku v Litomyšli.

Obdržel několik ocenění, např. Cenu města Litomyšle. Jeho dílo lze mj. spatřit v litomyšlských klášterních a zámeckých zahradách, ve sklepení litomyšlského zámku. Tvoří sochy a plastiky z bronzu, cínu, hlíny a své sochy často doplňuje zlatou barvou. Dílo Olbrama Zoubka se vyznačuje abnormálně protaženými tvary. 

Žije střídavě v Praze, v Litomyšli a stále pracuje. Jeho dílo lze krátce charakterizovat jako hledání stability v dnešním, chaosem poznamenaném, světě.

 

Zdroje:

http://sklepeni.smetanovalitomysl.cz/olbram-zoubek/

http://www.vernyzustanu.cz/rozhovory/olbram-zoubek

Foto:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Olbram-Zoubek.jpg

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ujezd_Pomnik_obetem_komunismu_front.jpg

Olbram Zoubek vypráví o Janu Palachovi

http://www.vernyzustanu.cz/rozhovory/olbram-zoubek

Pořad o Olbramu Zoubkovi:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10267558128-vytvarnicke-konfese/211563231150001-olbram-zoubek/

 

Zobrazeno 1117×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka