Odešel „papež úsměvu“

28. 9. 2013 1:00
Rubrika: osobnosti

Ráno 29. září roku 1978 se svět zarazil. Zastihla jej totiž zpráva, že předchozího večera zemřel na srdeční zástavu Jan Pavel I., nedávno zvolený papež. Skončil tak jeden z nejkratších pontifikátů v dějinách – trval pouhých 33 dní.


Když byl 26. srpna téhož roku, již druhého dne konkláve, zvolen papežem Albino Luciani z Benátek, nikdo nečekal, že se zanedlouho sejdou kardinálové znovu, a to k volbě jeho nástupce. Popravdě řečeno, on sám nečekal, že z tohoto konkláve vyjde jako papež. Doufal jen, že z něj vyjde brzy, protože nutně potřeboval zavézt k mechanikovi svůj obstarožní automobil…

Svou volbou jména zaskočil kdekoho. Poprvé v dějinách se tak stalo, že si papež vybral jméno zdvojené. Sám k tomu řekl: „Pochopte: nemám ani moudrost srdce papeže Jana (XXIII.), ani průpravu a kulturu papeže Pavla (VI.). Stojím však na jejich místě a musím hledat to, co poslouží církvi. Věřím, že mi v tom budete pomáhat svými modlitbami.“ (modlitba Anděl Páně v neděli 27. srpna 1978)

S odstupem let můžeme říci, že se Jan Pavel I. dosti podceňoval. Ale věřme, že z něj promlouvala pokora, ctnost, na niž kladl velký důraz. Našla si cestu i do jeho papežského znaku – nesl totiž jednoduché heslo: Humilitas – pokora. A pokoře také věnoval svou první promluvu při generální audienci ve středu 6. září.

Každopádně si již svými prvními vystoupeními získal srdce lidí. Když jej kardinálové představili, zástup si ulehčeně oddechl: církev má papeže, který se umí usmát. A tato charakteristika jej provázela po celý – snad až příliš krátký zbytek života: přezdívalo se mu „Il papa del sorriso – Papež úsměvu“.

Humor provázel Albina Lucianiho od počátku jeho kněžské a biskupské dráhy. Několik let sepisoval fiktivní dopisy, které prostřednictvím novin „posílal“ známým osobnostem historie. Mezi adresáty najdeme Waltera Scotta, sv. Terezii z Lisieux, Guglielma Marconiho, ale i Odysseovu manželku Pénelopu a dokonce i Pinocchia. Tyto dopisy souhrnně vyšly knižně roku 1976; tou dobou už byl více než šest let benátským patriarchou.

Úsměv a smysl pro humor byly pro Albina Lucianiho – Jana Pavla I. – charakteristické navzdory chatrnému zdraví. Už jako maličkému mu nedávali příliš mnoho šancí – křest obdržel v den svého narození, 17. října 1912, z rukou porodní asistentky, která se obávala, že slaboučké novorozeně nezůstane dlouho naživu. Jako mladý byl dvakrát hospitalizován s podezřením na tuberkulózu, během života podstoupil několik operací a roku 1975 přestál plicní embólii.

27. září 1978, den před svou smrtí, pronesl Jan Pavel I. svou poslední katechezi při generální audienci. Zmínil se v ní o své dětské vášni – četbě verneovek, zvláště těch o podivuhodných cestách. „Cesty lásky k Bohu,“ dodával však, „jsou ale mnohem zajímavější.“ A čeho je na těchto cestách potřeba? „Milovat Boha; a ne málo, nýbrž hodně; nezastavovat se na místě, na něž jsme dorazili, ale pokračovat s jeho pomocí v lásce.

Následujícího dne, 28. září 1978, právě před 35 lety, se tedy Jan Pavel I. vydal na svou poslední cestu, na cestu ke své největší Lásce.

zdroje:

http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_i/index.htm
http://www.santiebeati.it/Detailed/90027.html
http://vaticaninsider.lastampa.it/documenti/dettaglio-articolo/articolo/papa-el-papa-pope-luciani-18557/

 

Zobrazeno 2318×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka