The Simpsons

18. 12. 2011 0:01
Rubrika: osobnosti

"A vono je půl pátý taky ráno?!" (Bart Simpson)


 

První díl dvacetiminutových epizod seriálu, tak jak ho známe dnes, vznikl 17. prosince 1989. Na televizních obrazovkách se objevili už dříve, konkrétně 19. dubna 1987 jako dvouminutový skeč, současnou oblíbenost si ale získali právě až od r. 1989.

Oblíbený americký animovaný seriál, který asi není třeba moc představovat, přesto mě zaujalo několik zajímavostí.

První z nich byl např. jejich vznik: to když jejich tvůrce Matt Groening seděl v čekárně u producenta Jamese L. Brookse a možná neměl zrovna co dělat - a tak během patnácti minut vznikl základní koncept Simpsonů.

Jména hlavních hrdinů oblíbené rodinky možná nehledal dlouho, nechal se totiž inspirovat svým nejbližším okolím: Homer se jmenoval nejen jeho otec, ale také jeden z autorových synů, Marge byla jeho matka (i když se ve skutečnosti jmenovala Margaret, kdežto kreslená Marge se jmenuje Marjorie), Líza byla jeho sestra stejně jako Maggie a Bart zřejmě představuje Groeninga samotného.

27. července 2007 jsme se mohli s oblíbenou rodinkou setkat také v celovečerní verzi seriálu, to když vznikl film Simpsonovi ve filmu.

V České republice se s nimi setkáváme od roku 1992, kdy měli premiéru v České televizi. Když na ně mám náladu nyní, najdu je téměř všude :-).

Řada ocenění, také to patří k Simpsonovým. Bart byl časopisem Time vybrán do žebříčku padesáti nejvlivnějších osobností v zábavním průmyslu, Simpsonovi mají také svou vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a hláška "D´oh!", kterou používá Homer snad v každém díle, byla r. 2001 zařazena vedle ostatních anglických slov do Oficiálního oxforského anglického slovníku :-).

Zobrazeno 2082×

Komentáře

Asterix

Ta hláška zařazená do oficiálního slovníku, to je teda dobrý :D

Ferenc

Jméno Bart je přesmyčkou anglického výrazu Brat (spratek)

František Fiala

Nejvíc se mi líbí, že postavičky, znázorňující skutečné herce, dabují ti konkrétní herci sami.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka