Založen UNICEF (1946)

11. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme založení organizace UNICEF.


Organizace byla založena v roce 1946 jako reakce na utrpení dětí po II. světové válce. Roku 1953 se fond stává trvalou součástí OSN a dochází k jeho přejmenování na United Nations Children’s Fund. Původní zkratka UNICEF zůstala zachována. UNICEF je držitelem Nobelovy ceny míru za rok 1965.

UNICEF (Dětský fond OSN) je hlavní světovou organizací, která se zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje. Sídlí v New Yorku, má 7 regionálních kanceláří a zastoupení ve 158 zemích světa – i v České republice.

Organizace UNICEF byla založena s cílem podílet se na odstranění překážek, které se staví dětem do cesty – zastavit chudobu, násilí, nemoci a diskriminaci. Je vedena přesvědčením, že péče o děti a jejich zdravý vývoj, ať už jde o výživu, nezávadnou vodu, vzdělávání, očkování, nebo o ochranu dětí před jakýmkoliv vykořisťováním, jsou základními podmínkami rozvoje lidstva.

Oficiální stránky UNICEF - www.unicef.org


Český výbor pro UNICEF byl ustanoven v roce 1991 jako národní, nevládní, dobrovolná organizace, reprezentující a svojí činností podporující zájmy Dětského fondu OSN - UNICEF v České republice. Je jedním ze 37 Národních výborů pro UNICEF, které se ve vyspělých průmyslových zemích zabývají těmito úkoly:

- informují širokou veřejnost o poslání a konkrétní činnosti UNICEF ve prospěch dětí,

- upozorňují veřejnost na situaci dětí ve světě i v ČR,

- získávají pro svoji činnost ve prospěch dětí dobrovolné spolupracovníky a příznivce (z řad jednotlivců i organizací),

- shromažďují finanční prostředky pro pomoc strádajícím dětem celého světa

- podporují naplňování dětských práv.

Programy na pomoc dětem nejsou financovány z rozpočtu OSN, ale výhradně z dobrovolných příspěvků, ať už formou vyhlášení sbírky, uspořádání benefiční akce, pravidelného či jednorázového finančního příspěvku, dále z prodeje pohlednic, přání, panenek a dalšího sortimentu zboží označených značkou UNICEF. Každý i sebemenší příspěvek může zachránit život dítěte.


Kdo máte zájem, mrkněte na stránky UNICEF v České republice - www.unicef.cz .

/Elda32/

Zobrazeno 4243×

Komentáře

majkiii

A zrovna dneska se na SC v Brne sijou panenenky na pomoc detem:-) Takze brnaci...;-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka