Den učitelů

28. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Oslavme naše učitele, zaslouží si obdiv.


28. března 1592 se někde na Moravě narodil velký "učitel národů" Jan Ámos Komenský. V Českých zemích a na Slovensku (a možná i jinde) se proto tento den už dlouho slaví jako "Den učitelů" (neplést s podstatně mladším "Mezinárodním dnem učitelů", který je celosvětově slaven 5. října).

Učitel je jedno z nejdůležitějších povolání. Měl by žáky učit a vychovávat tam, kde nestačí klasické základy poskytované rodinou, plus případně by bylo fajn, kdyby vyspravil to, co rodina zkazila. Obvykle pro to nemá ani vhodné podmínky, ani vhodné žáky. Placen je zoufale a občas na něj pořádají nájezdy rodiče, co se domnívají, že problém není v jejich něžné a maximálně "snad jen trochu živější" ratolesti, ale v učiteli. A mimo to: že jsme měli dobrého učitele, si často uvědomíme až delší dobu poté, co jsme vystudovali.

Tak mi napadá, jaký je vlastně dobrý učitel? Ten, co naučí? Ten, co je oblíbený? Kombinace obou? Kdo ví. Můžeme o tom mudrovat do aleluja. Ale jsme-li žáci či studenti, úplně nejlépe svůj čas využijeme, když se zamyslíme nad tím, jaký je dobrý žák. A pak se jím pokusíme být. Aby se s námi ti dobří učitelé nedřeli zbytečně.

/Cinik/

Zobrazeno 10973×

Komentáře

Honvéd

Nutno poznamenat, že J.A.K. byl především nepřítel Církve, tzv. biskup (ve skutečnosti ovšem žádným biskupem nebyl) sekty tzv. Jednoty bratrské...

dadinka

To jo,učitelé mají můj obdiv za to,jak jsou trpěliví a zvládají pubertální znuděné žáky..

davidCh

Někteří učitelé si té práce užívají. Oni ti žáci nejsou všichni znudění, mnozí z nich jsou vtipní, originální, hloubaví, pozorní...mě to baví učit.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka