R. 1990 proběhla historicky první návštěva papeže v Československu

21. 4. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

21. dubna 1990 přiletěl papež Jan Pavel II. na svou první návštěvu Československa.


Přijal tím pozvání prezidenta Václava Havla a kardinála Františka Tomáška. Československo se tak po Polsku stalo druhou zemí bývalého východního bloku, kterou papež Jan Pavel II. navštívil. Svatý otec se setkal s církevními představiteli a poté na Letné sloužil mši sv., během níž pronesl kázání v češtině. Druhý den pobytu strávil papež na moravském Velehradě a na Slovensku.

 

Českou republiku poté navštívil ještě dvakrát. Bylo to roku 1995 při příležitosti kanonizace dvou nových světců - Jana Sarkandra a Zdislavy z Lemberka - a roku 1997 při příležitosti výročí tisíce let od smrti svatého Vojtěcha.

 

V současné době se chystáme na návštěvu papeže Benedikta XVI., který navštíví Českou republiku 26. - 28. září 2009. Návštěva je již oficiálně potvrzena a papež se bude chtít setkat i s mládeží. Jeho návštěvu můžeme už nyní podpořit modlitbou.

 

/seily/

Zobrazeno 3291×

Komentáře

Cinik

Přidávám ještě jedno výročí - před 900 lety zemřel sv. Anselm.<br />
<br />
Sv. Anselm z Canterbury představuje jednu z velkolepých osobností středověku. Zakladatel a vrcholný představitel rané scholastiky v sobě skloubil velké filosofické nadání s odvahou rozhodného obránce práv církve před anglickými králi. Šestnáct let byl arcibiskupem z Canterbury, polovinu z nich strávil ve vyhnanství. Jeho ontologický důkaz Boží existence je dodnes předmětem diskuzí mezi filosofy. Katolická církev jej prohlásila za svatého a učitele církve.<br />
<br />
http://www.christnet.cz/magazin/clanek.asp?clanek=3227

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka