Igor Stravinskij (17.6.1882 - 6.4.1971)

17. 6. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před 127 lety - 17 června 1882 - se narodil ruský skladatel Igor Stravinskij, jedna z nejinspirativnějších osobností 20. století.


Igor Stravinskij se narodil 17. 5. 1882 v ruském Oranienbaumu v rodině Fjodora Stravinského, basisty Mariinské opery v Petrohradu a přítele Petra Iljiče Čajkovského. V mládí neprojevoval příliš hudební talent, vzhledem k otcově povolání se ale u nich doma objevovaly významné osobnosti ruského kulturního života a tak byl Stravinského hudební osud předurčen.

Stravinskij původně studoval práva, kompozici se věnoval jen pro zábavu. V roce 1900 poprvé ukázal některé své skladby N. A. Rimskému-Korsakovovi, od roku 1903 do roku 1908 bral u Rimského soukromé lekce instrumentace a kompozice (tyto lekce pokračovaly až do Korsakovovy smrti v roce 1908). Jeho skladby brzy pronikly na veřejnost, již v 28 letech se proslavil v Paříži skladbou Pták Ohnivák:

"V lednu roku 1906 se tajně oženil se svou sestřenicí Kateřinou Nosenkovou. V tomto roce se také poprvé setkal se Sergejem Prokofjevem se kterým udržoval přátelství i v Paříži, když Prokofjev spolupracoval s „Ruským baletem“." Hodně cestoval a stěhoval se - po úspěchu Ptáka Ohniváka žil v Paříži, pak ve Švýcarsku, v období války v Americe. Svou vlast navštívil až po 45 letech - v roce 1962 - a byl přijat s mnoha poctami. Svůj život dožil v Evropě, pohřben je v Benátkách.

Igor Stravinskij věnoval svůj život beze zbytku hudbě, nenáviděl povrchní improvizaci, ve své kompoziční práci byl nesmírně poctivý a přísný; jeho hudba je věcná, má smysl pro intelektuální vtip a ironický odstup. Ve svých skladbách není bezprostředně psychologicky účasten a neusiluje o zrušneí tradic, ale obrací se k minulosti a zároveň využívá současné myšlenky a postupy. Ve většině své tvorby neopouští Stavinskij tonalitu, na druhou stranu se nevyhýbá ani bitonalitě a komplikovaným postupům. Melodie je poměrně periodická a tematicky zpracovaná a rytmus je hlavním formotvorným prvkem; nástroje využívá v jasných barvách.

Z díla jmenujme balety Pták Ohnivák, Svěcení jara a Příběh vojáka, symfonii Es-Dur či komorní Rag-time. Všechna Stravinského díla jsou invenční a nadčasová a živá.

Prameny:
//www.youtube.com/
http://cs.wikipedia.org/
Miloš Navrátil: Dějiny hudby (Votobia, 2003)

/Clara/

Zobrazeno 3244×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka