Mezinárodní den boje proti zneužívání drog a nezákonnému obchodování s nimi

26. 6. 2009 18:04
Rubrika: Nezařazené

Připomíná se od roku 1987, kdy o něm rozhodlo Valné shromáždění OSN. Tento den nás má všechny vyburcovat k tomu, abychom jen nepřihlíželi tomu, jak mnozí naši kamarádi nebo my sami podléhali omanným látkám či jiným halucinogenům a drogám, ale přímo se jim postavili a snažili se tím dopomoci k větší bezpečnosti nás všech.


 

"Generální tajemník OSN Ban Ki-moon u příležitosti mezinárodního dne proti drogám vyzývá členské státy OSN ke zlepšení strategií v oblasti prevence a zahrnutí léčby drogově závislých do národních programů péče o zdraví. Vyzval i k řádnému uplatňování Úmluvy OSN o nadnárodním organizovaném zločinu a Úmluvy OSN proti korupci. „Tyto nástroje mohou výrazně pomoci v oblasti prevence a kontroly zločinnosti související s drogami, která je vážným bezpečnostním rizikem v mnoha částech světa,“ zdůraznil Ban Ki-moon."(web Informačního centra OSN v Praze)

Motto kampaně zní: „Ovládají drogy tvůj život? Jde o tvůj život. Jde o tvé blízké. Drogy tam nepatří“. Letošním tématem je ilegální obchod s drogami.

V našem státě se doposud drogové prevenci a potlačování nelegálního obchodu s narkotiky věnuje značná pozornost.  Praktiky mnohých dealerů, kterými dostávají narkotika do země jsou totiž čím dál rafinovanější. Největší pozornost vyvolal v sousedním Slovensku před dvěma dny nigérijec, který chtěl do země propašovat ve svém žalůdku 70 balíčků s heroinem (více ZDE). Mnoho sdružení se navíc stará o drogově závislé, kterým se jednak snaží dopomoct v odvykací léčbě přestat brát drogy, ale také se znovu zapojit do normánlího života (velmi známé je sdružení Podané ruce i mnohá jiná)

Zobrazeno 3045×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka