Tento víkend slaví Václav Hudeček narozeniny!

6. 6. 2009 1:32
Rubrika: Nezařazené

7. června 1952 se narodil houslový virtuos Václav Hudeček.


Když se Václav Hudeček před 57-mi lety v Rožmitále pod Třemšínem narodil, měl jeho otec - hudební amatér - pouhé přání mít ze syna profesionálního houslistu, housle a čas pro syna. Začal jej sám učit a talent v kombinaci s pílí začal brzy nést ovoce - malý Václav vyhrával všechny možné soutěže pro děti a mládež, dostal se na konzervatoř, v 15-ti letech již ovládal velmi těžký houslový repertoár a "12. listopadu 1967 vystoupil na koncertu v Londýně s Royal Philharmonic Orchestra. O den později ho slyšel legendární David Oistrach, předpověděl mu velkou budoucnost a nabídl mu pedagogickou pomoc. Od roku 1970 až do Oistrachovy smrti v roce 1974 byl žákem tohoto velkého Mistra.

Od svého londýnského debutu vystupoval po celém světě na nejprestižnějších podiích ( Carnegie Hall, Royal Festival Hall, Suntory Hall, Osaka Festival Hall, Sydney Opera ), s nejlepšími světovými orchestry ( Berliner Philharmoniker, Cleveland Symphony Orchestra, NHK Philharmonic Orchestra, Gewandhaus Leipzig, Moskevská státní filharmonie a další ) jakož i na světových festivalech ( Osaka, Salzburg, Istanbul, Perth, Helsinky ).

Hudečkovo sympatické vystupování a zejména styl jeho hry spojující technickou suverenitu s vervně tvořeným a emocionálně bohatým tónem a s radostí, kterou dovede nezaměnitelným způsobem přenášet do publika okouzluje obecenstvo bez rozdílu věku. Jeho nahrávka Vivaldiho Le Quattro Stagioni s dirigentem Pavlem Koganem je od roku 1992 stále nejúspěšnější produkcí v České republice a interpret za ni obdržel zlatou a v roce 1997 platinovou desku."

Václav Hudeček se však nesoustředí pouze na svou hru a svou kariéru, ale též pomáhá mladým talentům na jejich cestě. V roce 1997 se poprvé uskutečnily houslové kurzy pod názvem Akademie Václava Hudečka - mladí talentovaní houslisté zde mají možnost být alespoň deset dní jeho studenty (nikde jinde Václav Hudeček nevyučuje). Nejlepší účastník - vítěz kurzů - získává mistrovský nástroj, finanční odměnu a spoluúčinkování na turné s mistrem.

V říjnu 2007 převzal z rukou prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Žije s manželkou Evou, rozenou Trejtnarovou, úspěšnou herečkou a spisovatelkou (napsala např. knihu O ztracené lásce, podle které byl natočen devíti dílný pohádkový seriál). A přestože si již vydobyl renomé skvělého houslového virtuosa, stále denně cvičí 6 - 7 hodin.

Prameny:

http://www.vaclav-hudecek.cz/index.htm
http://www.eva-hudeckova.cz/
http://cs.wikipedia.org/
http://www.osobnosti.cz/
http://icentrum.tremsinsko.cz/
http://www.idnes.cz/

/Clara/

Zobrazeno 2433×

Komentáře

akrimka

vše nejlepší panu Hudečkovi k narozeninám a ať mu Bůh i nadále žehná!

budlicek

Vzdávám čest.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka