Gregor Johann Mendel

21. 7. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

20. července 1822 se narodil mnich a opat augustiniánského kláštera na Starém Brně, zakladatel genetiky – Gregor Johann Mendel.


 

Narodil se v rodině německy mluvících drobných zemědělců v Hynčicích ve Slezsku. Někdy se objevují tvrzení, že byl českého původu, která vycházejí z toho, že většinu života prožil na Moravě. Nicméně se hlásil k národnosti německé a německy také mluvil.


Po studiu na základní škole pokračoval na piaristické škole v Lipníku nad Bečvou. Maturoval na gymnáziu v Olomouci. Protože si to přála jeho matka a také kvůli nedostatku financí vstoupil do semináře. R. 1843 přišel do augustiniánského kláštera na Starém Brně a přijal jméno Gregor. R. 1847 přijal kněžské svěcení.


Díky neúspěchu v přírodopisu neudělal učitelské zkoušky na univerzitě ve Vídni. Poté studoval Mendel matematiku, fyziku, chemii, botaniku, zoologii a paleontologii. Díky důkladnému studiu si uvědomil důležitost matematiky a statistiky pro vysvětlování přírodních dějů – to pak využil během svých pokusů s hrachem.
Vrátil se do Brna a v letech 1856 – 1863 se věnoval křížení hrachu a sledování potomstva. Formuloval tři pravidla, která jsou známá jako Mendelovy zákony dědičnosti. Stal se tak průkopníkem používání statistických metod ve vědě, i když můžeme říct, že jsou jeho metody z dnešního pohledu primitivní a zčásti nekorektní. Stal se také spoluzakladatelem Přírodovědného spolku v Brně, později (1869) byl zvolen jeho viceprezidentem.


Byl zvolen opatem augustiniánského kláštera v Brně (1868).


Od r. 1862 až do své nemoci prováděl denně meteorologická pozorování pro Meteorologický ústav ve Vídni. Po Mendelovi byla pojmenována i první česká vědecká stanice na Antarktidě.


R. 1883 Mendel vážně onemocněl a 6. ledna 1884 v klášteře zemřel. Byl pochován na Ústředním hřbitově v Brně, zajímavostí je, že rekviem v kostele dirigoval skladatel Leoš Janáček.


http://www.mendelmuseum.muni.cz

/Katulda/

Zobrazeno 1676×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka