Malíř Zdeněk Burian

1. 7. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před osmadvaceti lety v Praze zemřel malíř a ilustrátor světového věhlasu Zdeněk Burian. Kdo by neznal jeho ilustrace prehistorických zvířat a života pravěku, jimiž doplnil knihy Eduarda Štorcha. Známé jsou rovněž jeho ilustrace v knihách Jaroslava Foglara, nebo ilustrace v knihách světových spisovatelů – Jacka Londona, Karla Maye či Julese Verna.


Zdeněk Burian se narodil 11. února 1905 v Kopřivnici na Moravě. Ve čtrnácti letech byl přijat na Akademii výtvarných umění v Praze. První kniha s jeho ilustracemi, Dobrodružství Davida Balfoura, vyšla v roce 1921 – tedy v jeho šestnácti letech. V roce 1924 do jeho života vstoupil významný český geograf a cestovatel Stanislav Nikolau, šéfredaktor časopisu Širým světem a zeměpisné knižnice Země a lidé. Zde Burian působil po dobu více než dvaceti let.

Asi nejznámější byla Burianova spolupráce s docentem Josefem Augustou, s nímž se poprvé setkal v srpnu roku 1935. Jejich zásluhou vznikly rekonstrukce prehistorických zvířat a života pravěku, které jsou uznávané světovou odbornou veřejností. Ilustroval všechny Augustovy knihy a významnou mírou přispěl k popularizaci paleontologie.

V únoru 1927 se oženil s Františkou Loudovou, která byla jeho celoživotní oporou. Téhož roku se jim narodila dcera Eva.

Roku 1947 se Zdeněk Burian stává členem Sdružení výtvarníků Turkyně. Vytvořil kolem 13500 uměleckých děl a jeho kvašová technika (technika na pomezí akvarelu a tempery) je nepřekonatelná. Ilustroval asi 500 knižních titulů, kolem 500 povídek a vytvořil asi 600 knižních obálek. Od roku 1952 bylo uspořádáno přes 40 samostatných výstav jeho díla.

Největšího uznání se však dočkal až na sklonku života, kdy mu byl udělen titul zasloužilého umělce.

23. května 2000 byla po Zdeňku Burianovi pojmenována planetka č. 7867, v rodné Kopřivnici zase ulice. Ve Štramberku bylo v roce 1992 otevřeno Muzeum Zdeňka Buriana.


http://www.stramberk.cz/muzeumzb/index.php

http://burianzdenek.cz/

/Elda32/

Zobrazeno 3213×

Komentáře

Eowyn

Jojo, provázel knížky mého mládí..ach, ta sentimentalita:)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka