Papež pracujících - Lev XIII.

20. 7. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Papež (1878 – 1903), který se nebál změn a vydal první z velkých sociálních encyklik – Rerum novarum. Díky ní jej můžete znát také jako papeže pracujících. Dnes je to 106 let, kdy zemřel.


Papež Lev XIII., vlastním jménem Vincenzo Giocchino Raffaele Luigi Pecci, se narodil 2. března 1810 v horách jižně od Říma. Byl šestým dítětem v nižší šlechtické rodině. Po studiích ve Viterbě a v semináři v Římě byl r. 1837 vysvěcen na kněze a přijat do řad papežských diplomatů.


R. 1843 byl papežem Řehořem XVI. poslán jako nuncius do Belgie, kde podpořil místní biskupy proti vládě a byl na žádost krále Leopolda I. odvolán. Téhož roku (1846) se stal biskupem v Perugii a o sedm let později kardinálem.


20. února 1878 se stal nástupcem papeže Pia IX.


Snažil se obnovit vztahy mezi katolickou církví a soudobou kulturou. Podporoval studium astronomie a přírodních věd a vědcům zpřístupnil část vatikánských archívů.


Pokračoval v reformní práci, kterou započal I. vatikánský koncil. Zdůraznil nezbytnost studia Písma a doporučil sv. Tomáše Akvinského jako vzor pro teologická a filozofická studia.


15. května 1891 vydal první velkou sociální encykliku Rerum novarum - v češtině ji můžete najít zde. Popsal v ní základy sociálního učení církve, podpořil soukromé vlastnictví, právo dělníka na spravedlivou mzdu a důstojné pracovní podmínky. Díky této encyklice získal přezdívku papež pracujících.


Lev XIII. založil 248 nových diecézí, většinou mimoevropských. R. 1893 zavedl svátek Svaté rodiny.


Jednu svou encykliku – Quae ad nos – napsal přímo pro české biskupy. Vyzval v ní k opatřením proti postupující sekularizaci českého národa.

/Katulda/

Zobrazeno 2581×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka