Věstonická Venuše

13. 7. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

13. července 1925 byla při výzkumu paleolitického stanoviště v Dolních Věstonicích nalezena plastika ženy, tzv. Věstonická Venuše.


Věstonická Venuše je keramická soška ženy. Pochází z období střední části mladého paleolitu, tedy zhruba před 30 000 - 20 000 lety. Je 11,5 cm vysoká a v bocích 4,3 cm široká, pravděpodobně byla vyrobena ze směsi vody, hlíny a vápence, navíc jsou v ní i malá bílá zrníčka, což by mohly být úlomky kostí (obdobné drobné plastiky byly přitom většinou zhotovovány z kamene nebo kostí).

Soška Venuše byla objevena týmem archeologa a speleologa prof. Karla Absolona v popelišti bývalého sídliště lovců mamutů na Jižní Moravě, v lokalitě mezi obcemi Pavlov a Dolní Věstonice - odtud pochází její pojmenování. A proč je tak vzácná? Na počátku 20.století (do té doby, než byla objevena Věstonická Venuše) se předpokládalo, že lidé žijící v období mladšího a středního paleolitu neznali keramiku ani způsob její výroby. Objev Venuše tuto domněnku vyvrátil a soška Věstonické Venuše je považována za vůbec nejstarší keramickou lidskou sošku na světě.

V současnosti je Věstonická Venuše majetkem Moravského zemského muzea v Brně ve sbírkách ústavu Anthropos. Hodnota je podle odborníků nevyčíslitelná. Její cenu stanovili v roce 2004 američtí starožitníci na 40 milionů dolarů.

Prameny:
www stránky Národního muzea, kam byla v letech 2006/07 Venuše zapůjčena na výstavu Lovci mamutů
internetová encyklopedie

Obrázky možno vidět zde.

/Clara/

 

Zobrazeno 4345×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka