Arnošt Lustig

21. 12. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

21. prosince 1926 se v Praze narodil český židovský spisovatel světového významu, autor mnoha děl s tématem holocaustu – Arnošt Lustig.


Jeho studia nezačala příliš dobře – právě kvůli svému židovskému původu byl r. 1941 vyloučen z reálky, proto se vyučil krejčím.

„Najednou jsem viděl, že ten svět není vůbec bezstarostný. Nastala protižidovská nařízení. Nejdřív tatínek nesměl chodit do zaměstnání. Potom nesměl jezdit vlakem. Potom musel v tramvaji nastupovat jenom do zadního vozu. Pak jsme nesměli kupovat maso, pak jsme nesměli kupovat mouku… a těch nařízení bylo asi dvě stě.“

13. listopadu 1942 byl poslán do Terezína, později do Osvětimi a Buchenwaldu. V dubnu 1945 se mu podařilo uprchnout z transportu smrti (Buchenwald – Dachau) a až do konce války se skrýval v Praze. V koncentračních táborech přišel téměř o celou svoji rodinu. Těmito událostmi jeho života je poznamenané celé jeho dílo – už od prvních povídek píše především o tématu židů a druhé světové války.

Po válce studoval na Vysoké škole politických a sociálních věd, začal psát do novin a časopisů. R. 1948 odjel jako zpravodaj Lidových novin do Izraele, poté pracoval např. jako redaktor Čs. rozhlasu nebo scénárista Čs. filmu.

Po r. 1968 emigroval do Jugoslávie, poté do Izraele, až se nakonec r. 1970 usadil v USA, kde od r. 1973 přednášel film, literaturu a scenáristiku a Americké univerzitě ve Washingtonu; zde byl také r. 1978 jmenován profesorem.

Jeho tvorbou se jako červená nit vine téma holocaustu. Jeho tvorba patří k tzv. druhé vlně válečné prózy (50. a 60. let), kdy se autoři soustředili spíše na psychiku a vztah jedince k době. Jeho dílo vychází z jeho osobních drastických zkušeností z koncentračních táborů – už od prvních povídek Noc a naděje nebo Démanty noci. Mezi rozsáhlejší pak patří Dita Saxová nebo Můj známý Vili Feld.

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou částečně popisuje skutečné události z Itálie (1943), kdy Němci zajali bohaté židovské podnikatele s americkými pasy, pod záminkami z nich vymámili peníze a mladou Kateřinu poslali do plynu – ta jediná ze všech se brání a zastřelí dozorce jeho vlastní pistolí.

Mezi další díla patří např. Hořká vůně mandlí, Nemilovaná nebo trilogie o osudech tří židovských žen: Colette: Dívka z Antverp, Tanga: Dívka z Hamburku a Lea: Dívka z Leeuwardenu.

Mnohá jeho díla byla zfilmována.

Letos byl nominován na Mezinárodní Man Bookerovu cenu za dlouhodobý přínos světové literatuře v angličtině.

Použitá citace: www.radio.cz

Zobrazeno 1490×

Komentáře

dadinka

Podiven: Je bývalým šéfredaktorem:-) (1995 - 1997)

dadinka

"Osobní drastické zkušenosti" - to jo. <br />
Četla jsem Noc a naděje a nedokázala jsem to dočíst, navzdory názvu mi to přišlo beznadějné a hrozně smutné. Je poznat, že Lustig holokaust zažil osobně.

Podiven

Zapoměli(y) jste, že A. Lustig je šéfredaktorem české verze časopisu PLAYBOY :-))

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka