Marco Polo

8. 1. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

8. ledna 1324 zemřel benátský kupec a cestovatel, první Evropan, který podrobněji poznal východní Asii – Marco Polo.


Narodil se 15. září 1254 v kupecké benátské rodině. Jeho otec společně se strýcem podnikli dlouhou cestu do Asie, kdy se dostali až k mongolskému chánovi do Pekingu. Po mnoha letech se vrátili s poselstvím do papeže Řehoře IX. – chán si přál, aby papež poslal do jeho říše stovky křesťanských kněží.

Na jejich další cestě (1271) se k nim přidal i Niccolův sedmnáctiletý syn Marco. Vydali se přes Bagdad a nakonec přes pohoří Pamír a Turkestán dorazili na poušť Gobi. Cílem cesty byl Peking, kde opět navštívili chána, ten pověřil Marca správou města.

R. 1292 chán Marca Pola i jeho otce a strýce bohatě odměnil a oni se vydali na cestu do Benátek – jihočínským mořem a na Sumatru, potom přes Cejlon a Černé moře, až se přes Konstantinopol dostali zpátky do Evropy.

Po bitvě u Kurčuly strávil Marco Polo dva roky ve vězení v Janově, volný čas trávil diktováním vzpomínek z cest – u nás známý jako Milion. Původní text se ztratil, ale jen v Evropě se zachovalo více než sto opisů a překladů. Jedná se o první zeměpis Asie a je nejcennějším zdrojem historických informací o tehdejší Asii.

Zobrazeno 1743×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka